Jump to content

Mirovinski staz


malane

Preporučene objave

Molim vas pomoc oko mirovinskog staza za nepuno radno vrijeme. Na nekoliko stranica nailazim na razlicita misljenja. Dakle, osoba ima nepuno radno vrijeme,znaci nije 8satno dnevno, tj 40 sati tjedno, nego recimo 4satno dnevno vrijeme. Da li se za godinu dana rada na pola radnog vremena racuna cijela ili pola godine mirovinskog staza? Ne zanima me kakav ce biti iznos mirovine nego iskljucivo mirovinski staz. Negdje cak nailazim da osoba moze biti prijavljena na 1 sat dnevnog rada i imati cijelu godinu mirovinskog kao da je imala puno radno vrijeme. Da li je to tocno? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma zbunilo me objasnjenje na stranici mirovina.hr

"Ministarstvo rada i mirovinskog sustava smo jučer priupitali je li u Hrvatskoj moguće raditi na manje od punog radnog vremena, recimo period od 15 godina, a da se to pri odlasku u mirovinu računa kao 15 godina staža. Odgovorili su potvrdno, čak i ako radite jedan sat dnevno čitavu godinu – dobit ćete jednu punu godinu staža."

Uglavnom,hvala Vam na odgovoru. Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovana,

taj odgovor je točan samo ne prikazuje iznos mirovine za onoga tko je radio 15.g. na pola radnog vremena ili koliki je iznos minimalne mirovine za tog gospodina koji je stekao jednu punu godinu staža.

Njegova minimalna mirovina za tu jednu godinu mirovinskog staža iznosi 84 kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma mi se ocito ne kontamo ili je vec kasno😅

Ako je tocan odgovor ministarstva"čak i ako radite jedan sat dnevno čitavu godinu – dobit ćete jednu punu godinu staža." onda to znaci da za godinu rada na pola radnog vremena imam 1 godinu mirovinskog staza? Ne zanima me izracun mirovine nego bas duzina mirovinskog staza... Jel grijesim? 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zapravo je ona vrlo vjerojatno htjela pitati nešto drugo.

Naime, prema Zakonu o mirovinskom osiguranju 15 godina staža je uvjet za ostvarivanjem prava na mirovinu.

Ako 15 godina radite 4h, vaš staž je 7,5 godina, ali ispunjavate uvjet za mirovinu sukladno članku 27. stavak 8. Zakona o mirovinskom osiguranju i mirovina bi Vam se priznala, neovisno što Vaš staž ne iznosi 15 godina u stvarnom trajanju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija