Jump to content

Mirovanje radnog odnosa do 3. godine djetetova života i GO


marija.b

Preporučene objave

Pozdrav, zaposlena sam u privatnoj tvrtci na neodređeno. Dana 27.7.2021. godine sam rodila i bila sam na rodiljnom i roditeljskom dopustu do 27.7.2022. godine. Godišnji odmor za 2021. godinu mi je ostao neiskorišten jer mi poslodavac nije dao da ga koristim prije odlaska na porodiljni, već sam od 19.4.2021. pa do poroda bila na komplikacijama. Nakon proteka godine dana rodiljnog i roditeljskog prešla sam na mirovanje radnog odnosa do treće godine djetetovog života. Prilikom upita mogu li iskoristiti godišnji iz 2021. godine prije prelaska na mirovanje radnog odnosa, rečeno mi je da bih se trebala fizički vratiti na posao i tek onda dogovoriti za korištenje godišnjeg (nažalost nemam tu informaciju pismeno, već telefonski). Budući da mi dijete nije imalo mjesto u vrtiću, nisam se vratila i taj godišnji mi je propao. Ove godine u lipnju mi dijete kreće u vrtić, a ja ću se vratiti na posao u kolovozu. Zanima me što će biti s godišnjim od 2022. godine na koji sam stekla pravo kada sam još uvijek bila na roditeljskom dopustu? Hoće li i on propasti budući da se neću vratiti na posao prije 30.6. do kad traje krajnji rok za korištenje "starog" godišnjeg? Ili bi se možda taj godišnji mogao iskoristiti do kraja 2023. godine kako bi bio slučaj s godišnjim od 2021. godine da sam se vratila na posao prošle godine, tj. mogla bih ga koristiti do 31.12.2023. godine?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru, taman sam se čula s kadrovskom i rečeno mi je da se na mirovanje gleda kao i na dugotrajno bolovanje i da se stari godišnji mora iskoristiti do 30.6. Ne mogu nigdje u zakonu naći Vaš odgovor, tj. da mogu koristiti godišnji do kraja godine, znate li možda koji je to članak da mogu reći poslodavcu? Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Članak 84. stavci 4. i 5. Zakona o radu

"Godišnji odmor, odnosno dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, zbog bolesti te korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust te dopust radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju, radnik ima pravo iskoristiti po povratku na rad, a najkasnije do 30. lipnja sljedeće kalendarske godine."

"Iznimno od stavka 4. ovoga članka, godišnji odmor, odnosno dio godišnjeg odmora koji radnik zbog korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust te dopust radi skrbi i njege djeteta s težim smetnjama u razvoju nije mogao iskoristiti ili njegovo korištenje poslodavac nije omogućio do 30. lipnja sljedeće kalendarske godine, radnik ima pravo iskoristiti do kraja kalendarske godine u kojoj se vratio na rad."

Pardon, previdio sam da koristite pravo na mirovanje, s obzirom da nije spomenuto stavkom 5., ipak biste morali stari GO iz 2022. iskoristiti do 30.6.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija