Jump to content

Može li se poništiti presuda o visini alimentacije?


at222222222222

Preporučene objave

Poštovani, situacija je naime sljedeća. Posljednih par godina vodim sud sa rodteljem vezano uz neplaćanje alimentacije. Odluka o visini alimetacije donesena je prije 6 godina. U periodu od te od odluke do danas ništa nije dobrovoljno plaćeno. Prošle godine, zbog neplaćanja je prodana nekretnina te sam dio svog duga uspio namiriti iz te prodaje.  Moje pitanje je vezano uz sljedeće, u periodu kad je alimetacija trebala biti plaćana, a nije, ja sam radio preko student servisa s obzirom da nisam imao izbora. U obiteljskom zakonu stoji da dijete koje ima prihode je dužno pridnositi za svoje uzdržavanje. S obzirom da sam jedva naplatio dio duga, sada se bojim da ću morat nešto vraćat. Roditelj nije pokazao niti najmanju volju i želju u proteklim godinama da išta doprinosi mome uzdržavanju. Imam par presuda sa suda u kojima jasno piše da nije dao niti 2 kune za mene. Stvarno sam jedva skrpao kraj s krajem, jedva izvukao nešto i bojim se da to ne bih izgubio. Postoji li mogućnost da ću dobiveni iznos morat vratit, ili da će se iznos alimentacije smanjiti te onda kao takav nije dovoljan da bi nekretnina bila prodana prije? 

uređeno: od at222222222222
Nedovrsen tekst
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemate razloga za nikakvu brigu. Ništa nećete morati vraćati.

Nego, kakav Vam je sada status po pitanju trenutnog uzdržavanja - koliko imate godina; školujete li se; radite li; plaća li trenutnu alimentaciju po dospijeću; imate li još uvijek odluku suda da Vas je dužan uzdržavati...?

Koliko shvaćam još ima duga na ime alimentacije, ali što je sa trenutnom obvezom uzdržavanja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam 25 godina, do prosle godine, ( rujna 2022) bio sam na faksu. Sad vise nisam student. Trenutno radim. Jasno sam naglasio svojoj odvjetnici da za dalje ne želim ništa od alimentacije jer nemam pravo na to.

Do danas nije nista platio, niti nakon prodaje nekretnine (prosle godine) do sad. Imam brata koji je mladi od mene, tek druga godina faksa, imamo rješenje da je i dalje dužan plaćati alimentaciju za njega ali niti njemu ne plaća ništa. On također radi preko studentskog. Dug za alimetaciju ide i dalje naravno. Ali on se prijeti da će tražiti da se nekretnina vrati. On se u tih par godina koliko već vodimo spor nije javio niti jednom na sud, niti kad je došlo rješenje o visini alimentacije, niti kad je donesena ovršna isprava za prodaju nekretnine. Javio se tek sad na sud kad je praktički sve gotovo jer je ljut što je kuća prodana. 

Strah me da neću izgubit novce zbog toga što i brat i ja radimo. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 2 sati , at222222222222 je napisao:

Imam 25 godina, do prosle godine, ( rujna 2022) bio sam na faksu. Sad vise nisam student. Trenutno radim.

U tom slučaju nemojte više potraživati alimentaciju računajući od datuma kad ste se zaposlili ili primili prvu plaću po završetku školovanja.

prije 2 sati , at222222222222 je napisao:

Ali on se prijeti da će tražiti da se nekretnina vrati.

Ništa od toga. Šanse su mu 0%.

prije 2 sati , at222222222222 je napisao:

Strah me da neću izgubit novce zbog toga što i brat i ja radimo. 

Nemate razloga za strah. 

Vi imate pravo na naplatu alimentacije za sve dospjele iznose do datuma Vašeg zapošljavanja, primitka prve plaće. 

A brat dok se školuje, a najduže do 26. godine života. Ako otac smatra da se sa svojim primanjima brat može sam uzdržavati, onda je dužan pokrenuti postupak radi smanjenja visini alimentacije ili utvrđivanja prestanka ove njegove obveze. Da do toga dođe i da sud donese takvu odluku, svejedno ona ne može vrijediti retroaktivno već će glasiti da se očeva obveza umanjuje ili prestaje na ime alimentacije, ali računajući od dana podnošenja njegove tužbe u odnosu na brata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija