Jump to content

Rad punoljetnog učenika srednje škole


Otočanka

Preporučene objave

Pozdrav. Trebam zaposliti učenicu srednje škole (redovno završila 3. gimnazije, upisuje 4.) koja je prije 2 mjeseca napunila 18 godina. Pravna služba kaže kako se učenica srednje škole ne može zaposliti 1.7.-31.8. putem redovnog  ugovora o radu već isključivo putem učeničkog servisa, jer navodno gubi pravo na školovanje. Meni je to suludo jer sam i sama radila od 1. srednje i do kraja fakulteta tako sakupila 2 godine staža.  Koji god pravilnik gledam mi kaže "maloljetni učenik"... Ovo mi je suludo i iz razloga što cura nakon ovog može upisati npr. srednju frizersku, i kao punoljetna osoba ne smije raditi preko ljeta?!

Ravnateljica škole kaže da nije njena stvar kako učenica radi, odnosno da redovno izvršava svoje obveze i što se nje tiče može raditi putem redovnog ugovora (samo da ju oridtelji odjave sa zdravstvenog).

Molim pomoć, smije li se punoljetna učenica zaposliti preko redovnog ugovora o radu da ima ta 2 mjeseca staža ili mora isključivo biti preko učeničkog servisa?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 5 sati , Otočanka je napisao:

Molim pomoć, smije li se punoljetna učenica zaposliti preko redovnog ugovora o radu da ima ta 2 mjeseca staža ili mora isključivo biti preko učeničkog servisa

Učenik u redovnom sustavu školovanja, prema aktivnim propisima u Republici Hrvatskoj može raditi isključivo preko učeničkog servisa preko praznika. ( Servis zato i postoji). Redovnim Ugovorom o radu može zasnovati radni odnos jedino učenik koji je u izvanrednom, ne redovnom sustavu školovanja. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 15. 06. 2023. u 15:22, Otočanka je napisao:

Što bi se desilo da se zaposli?

Ne može se zaposliti niti teoretski. Takav Ugovor nebi prošao.

 

Dana 15. 06. 2023. u 15:22, Otočanka je napisao:

redovnim školovanjem se smatra i redovno studiranje?

Redovni studenti, prema Zakonu o visokom obrazovanju i znanstvenoj djelatnosti od 22. listopada prošle godine imaju mogućnost raditi preko Ugovora o radu, ali ako se zaposle na taj način tada gube neka prava.

Neovisno o tome što je Zakon omogućio zapošljavanje redovnih studenata preko "klasičnog radnog odnosa", za njih, ali i poslodavce daleko je najisplativije da kao i do sada rade preko studentskih ugovora, a ne preko Ugovora o radu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija