Jump to content

Suvlasnik ne sudjeluje u troškovima


Visegrad45

Preporučene objave

Dobar dan, molim pomoć:
Mom bratu i meni zajednički pripada kuća s dva stana. Nije etažiranja, dakle oboje smo vlasnici cijele kuće. Ja živim u njoj stalno, u jednom stanu, a on živi u inozemstvu i dolazi povremeno sam ili s obitelji, u drugi stan. Jednostavnosti radi, sve uplatnice za komunalije idu na mene.

On ne želi sudjelovati u plaćanju struje, vode i plina za vrijeme koje on i/ili njegova obitelj borave u kući. Ne želi sudjelovati u nikakvom održavanju kuće, npr. obnovi krova, obnovi rukohvata na balkonima, popravku prozora, troškovima priključka na kanalizaciju, itd... A ne želi niti da kuću prodamo. Oglušuje se na sve te teme. Jer njemu ovo stanje očito odgovara (na ovaj način ima besplatan smještaj u HR kad kod poželi).

S obzirom da on ne živi u kući, realan sam i ne očekujem od njega da u svemu sudjeluje 50:50, ali očekujem da mi podmiri režije za svojih boravaka i da sudjeluje u održavanju kuće makar nekim malim udjelom. Ne želim mijenjati bravu od kuće i onemogućiti mu pristup, jer je on ipak vlasnik kuće kao i ja. Ali me zanima postoji li neki pravni način da ga se privoli podmiriti svoju potrošnju i sudjelovati donekle u ostalim izdacima?

Hvala i lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tužbom. 

A možete i pokrenuti postupak razvrgnuće suvlasničke zajednice na način da se sudski uspostavi etažno vlasništvo i svatko onda ima svoj stan. Naravno, raspitajte se i kod pružatelja usluga struju i vodu troškove razdvajanja instalacija. Nažalost, česti su ovakvi slučajevi gdje se iskorištava dobra volja onog drugog, ali svakako počnite to rješavati jer onom drugom paše ovaj položaj iskorištavanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija