Jump to content

Odbijen upis u zemljisne knjige


anonimno

Preporučene objave

Moja mama je 2000. godine predala molbu za upis vlasništva u zemljišne knjige na temelju darovnog ugovora.

 

Upis je odbijen (prije pet dana joj je stiglo rjesenje) jer nije dobro definiran položaj stana u zgradi (tj. prema obrazloženju rješenja nije navedeno da se stan nalazi u prizemlju) te da nije sigurno da je darodavac i vlasnik koji je upisan u zk ista osoba (tj. u zk stoji xy na adresi A, a u darovnom ugovoru stoji xy + jmbg na adresi B)

 

Rok od 15 dana za zalbu jos tece.

 

Ima li smisla ulagati zalbu s obzirom na to da se u zalbenom postupku ne mogu iznositi novi dokazi?

 

(cini mi se da tu spada i uvjerenje o prebivalistu tj. dodatna definicija polozaja stana u zgradi)

 

I zasto nisu pozvali na uredjenje prijedloga?

 

Da li da jednostavno podnesemo novi prijedlog sa svim potrebnim ispravama?

 

I kako da definiramo polozaj stana u zgradi? Aneksom od jednog clanka? Nesto kao: u cl. x ugovora nakon stan blabla dodaje se U PRIZEMLJU, lijevo?

 

Je li to dovoljno? Treba li i aneks ovjeriti kod biljeznika?

 

Pls, ima li nekog tko zna ovo podrucje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemoj podnositi nikakvu zalbu, to traje godinama, najbolje je povuci sve isprave iz spisa kojim je prijedlog odbijen i podnijeti novi prijedlog. Aneks mora biti ovjeren kod javnog biljeznika, na njega se ne placa porez, samo promjeni clanak xy na nacin da isti sada glasi...pogledati tocan opis nekretnine u ugovoru kojim je stan otkupljen ili kupljen, ili sto je najsigurnije izvaditi novi zk izvadak i prepisati opis nekretnine od rijeci do rijeci.Kaj se tice prebivalista dostaviti osobnu iskaznicu, ovjeri se da je preslika vjerna izvorniku kod predaje na gruntovnu itd.

Inace oni sve odbijaju posebno ako ne stima opis nekretnine, nema dozvole uknjizbu ili potvrde da je kupoprodajna cijena isplacena u cijelosti. Da nije stimalo samo prebivaliste, onda ne bi odbili..

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno ti hvala (prvi topic je moj, samo jos nisam bila logirana kad sam ga pisala).

 

Ugovor je darovni, ne kupoprodajni.

 

U medjuvremenu je darodavac izvadio uvjerenje o promjeni adrese iz mup-a. Je li to uvjerenje dovoljno za vjerodostojnost osobe darodavca, uz gorespomenuti aneks clanka o opisu stana ili je bas neophodna i ovjerena preslika osobne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma znam da je darovni ugovor, ali opis u darovnom mora biti jednak kupoprodajnom ugovoru kojim je stan prvi put kupljen, jer je samo taj opis stana bitan, on ostaje, a mijenjaju se samo zk vlasnici.

Budući da nije tako, aneks darovnog ugovora će sve ispraviti.

Uvjerenje o prebivalištu ili osobna iskaznica, svejedno što, ako je isti podatak na jednom i drugom dokumentu. Naravno ako je na osobnoj iskaznici stara adresa, a uvjerenje je izvađeno novo, onda je uvjerenje dovoljno jer je najsvježije. Spomenuo sam presliku osobne zato što je to pravilo...Bitno je da se dostavi neki dokument koji će bez dvojbe ukazivati na sadašnju adresu.

Uz sve to obavezno treba priložiti domovnicu predlagatelja. Dakle domovnica je zbog državljanstva, osobna također dokazuje državljanstvo, ali i prebivalište osobe. No, ako je stara adresa na osobnoj, u tom slučaju treba izvaditi uvjerenje o prebivalištu u MUP-u. Presliku osobne ne treba ovjeravati, da se na uvid kod predlaganja prijedloga original, cura tamo ovjeri da je preslika vjerna izvorniku i to je to...I eto uknjižbe, a ti nikad sretnija, ako si ti daroprimatelj...Jel da?

Eto toliko. Bokić

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija