Jump to content

Nejednak radni raspored


emenat

Preporučene objave

Pozdrav,
Ponukan novonastalim događanjima u firmi odlučio sam otvoriti temu i objasniti u kakvoj se situaciji trenutno nalazim zajedno sa svojim radnim kolegama.
Probati ću objasniti situaciju u što kraćim crtama pa se nadam da će biti dovoljno za neko mišljenje o cjelokupnoj situaciji.

Radi se o terenskom radu po Europi pa i šire ponekad.
Firma zadnje 4 godine uredno krši hrvatski zakon o prekovremenim satima jer svi zaposleni tokom godine odrade po 300-600 prekovremenih sati ali to nije bio problem jer su to uredno i plaćali sve do sada.
Od 1.8.2023 su odlučili poštivati zakon o prekovremenim satima i uveli su "nejednak radi raspored"; u kolektivnom ugovoru imamo zavedeno 60 sati redovnog rada.

Mi radnici radimo samo terenski posao koji je plaćen ovisno o državi u kojoj radimo (dnevnica,redovni sati, prekovremeni,dodatak za rad vikendom,dodatak za noćnu, dodatak za rad u smjenama kao i još neki manje bitni dodaci da ne nabrajam sve).
Ukoliko trenutno nema posla mi smo doma na takozvanom "retaineru" što znači da smo u pripravnosti. Svaki dan nam se piše 8 sati i u tom slučaju smo primamo svoju bruto plaću na koju smo prijavljeni.

Ono što je firma sada napravila je to da nam je uvela nejednak radni raspored po kojem mi moramo raditi 60 sati tjedno ali će nam biti plaćeno samo 40 sati dok će preostalih 20 sati biti negdje zapisano i isplaćeno kao REDOVNI radni sat u periodu kada ne bude posla odnosno kada budemo kod kuće na "retaineru".
Drugim riječima u realnosti radimo prekovremeno ali nam je plaćeno kao redovan sat jer će umjesto "retainera" pisati te sate zarađene u prethodnim mjesecima.
Primjer:
1 mjesec sam doma i imam 168 sati retainera (pripravnost)
prethodno imam zarađenih 100 prekovremenih sati koji nisu isplaćeni
oni bi na listi prikazali 68 sati retainer + 100 sati rada koji što na kraju opet rezultira sumom od 168 sati, satnica je puna, prekovremenih nema.

Moje pitanje glasi da li je to legalno te da li oni imaju pravo prijetiti otkazom svakome tko nije voljan raditi po tim pravilima te da li je to pravna osnova za davanje otkaza?

Ako je to stvarno legalno onda to znači da oni nas mogu forsirati da mi radimo ogroman broj prekovremenih sati jer kroz taj nejednak radni raspored mi možemo imati bez problema po 600 prekovremenih u godini od kojih bi 250 bilo plaćeno kako treba ,a ostatak kao redovni radni sat iako u stvarnosti to nije.
Iz cijele priče su izuzeti radnici koji imaju dijete mlađe od 8 godina te oni nisu primorani raditi po navedenom sistemu.

Nadam se da razumijete problematiku, ako treba još nešto pojasniti tu sam za sva pitanja.

Hvala unaprijed 

 

uređeno: od emenat
dopuna posta
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 16. 08. 2023. u 21:28, emenat je napisao:

Moje pitanje glasi da li je to legalno te da li oni imaju pravo prijetiti otkazom svakome tko nije voljan raditi po tim pravilima te da li je to pravna osnova za davanje otkaza?

Nije legalno i možete se obratiti Inspekciji rada.

Prijetnje otkazom nikada nisu dopuštene, pogotovo u ovakvim slučajevima.

Ukoliko vam daju otkaz, neće kao razlog navesti da niste htjeli pristati na to vam se prekovremeni rad isplaćuje s odgodom, nego bi vjerojatno naveli nešto drugo.

Iz ovoga što ste napisali, ne vidim ima li drugih razloga za otkazivanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija