Jump to content

Nasljedno pravo, darovni ugodor i sl.


Tomcat

Preporučene objave

Jednostavno ne znam u koju grupu bi svrstao ovo moje pitanje. Dakle imam oca sa kojim živim u njegovoj kući i sa kojim sam napravio ugovor o doživotnom uzdržavanju. Dakle tu je sve čisto. Ali postoji i drugi dio, a taj je da otac ima i kuću za odmor koji ćemo naslijediti moja sestra, dakle njegova kćer i ja. E sada na koji način bi se ja mogao odreći svog dijela, jasno ako ona na to pristane, ali na taj način da joj poklonim svoj dio, ali da ju ne može prodat ili iznajmit bez mog pristanka. Da li se takvo što može napraviti na ostavini našeg oca, ili bilo kako drugačije. Znači da joj ja poklonim svojih 50%, ali uz uvijet dok živim da mogu boraviti u njoj ili pak uz moj pristanak da ju se može prodat.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 18. 09. 2023. u 19:57, Tomcat je napisao:

kuću za odmor koji ćemo naslijediti moja sestra,

Dakle, ona nije unesena u ugovor o doživotnom uzdržavanju?

Dana 18. 09. 2023. u 19:57, Tomcat je napisao:

na koji način bi se ja mogao odreći svog dijela, jasno ako ona na to pristane, ali na taj način da joj poklonim svoj dio, ali da ju ne može prodat ili iznajmit bez mog pristanka. Da li se takvo što može napraviti na ostavini našeg oca, ili bilo kako drugačije. Znači da joj ja poklonim svojih 50%, ali uz uvijet dok živim da mogu boraviti u njoj ili pak uz moj pristanak da ju se može prodat.

Kada se odreknete onda tu nema uvjeta i vaša bi sestra naslijedila u cijelosti.

Eventualno rješenje jest da se prihvatite nasljedstva 50% te kuće, a zatim ga darujete sestri uz istovremeno zasnivanje prava osobne služnosti stanovanja, korištenja i plodouživanja u svoju korist doživotno.

Može se u ugovor o darovanju dodati uvjet zabrane prodaje i davanja u najam, ali opet samo za dio koji ste darovali, ne za čitavu kuću jer ne pripada čitava vama. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru. Da, samo sam ja unesen u ugovoru o doživotnim uzdržavanju, ali za zemljište, kuću i sve što sa nelazi u njoj.

Jasno mi je ako jednog dana zadržim 1/2 vlasništa na Vikendici da time sva moja pitanja rješavam. Znači postoji kod darivanja ta mogućnost koju ste napisali. Da to mi je jasno samo za moj darovani dio. Ma bitno da ta mogućnost postoji, ako će je htjet prohvatit, ako ne, onda će biti 50/50. 

Hvala još jednom

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija