Jump to content

Pobijanje dužnikove pravne radnje-Vaša iskustva


Nives76

Preporučene objave

Poštovani korisnici

2012 godine sam sa svojom bivšom poslovnom partnericom ušla u zajednički posao (proizvodnja organske hrane) koji je na žalost propao.

Sa svoje strane u posao sam uložila novačana sredstva koje sam dobila od svoje majke.Majka kao da je znala da to neće ići....ali svejedno mi je dala novac.

Moja partnerica je u posao uložila novačana sredstva u dogovorenoj visini i sastavile smo Ugovor o pozajmici koji sam ja "naivka" potpisala-kao da je meni osobno posudila,a ne firmi.

Nakon propaloga posla nisam nikad bivšoj partnerici osporavala uloženo,ali nisam imala odakle vratiti

I da skratim na temelju tog Ugovora moja bivša partnerica me utužila i dobila spor/pravomoćnu presudu. Ok,ovo je bio uvod o vlastitoj gluposti,ali nikog ne krivim osim sebe i svoje nepromišljenosti.

Posljednjih par godina nakon propasti posla,odnosi sa mojom majkom su bili više nego narušeni,tako da smo jedva i komunicirali.Jednostavno nije mi mogla oprostiti moj poslovni neuspjeh i posljedice.

Već za života mi je jasno dala do znanja da će me isključiti iz nasljedstva,budući da sam jedinica.

Majka je umrla i Oporukom sastavljenom u odvjetničkom uredu svojom jedinom nasljednicom imenovala svoju sestru.Znači svu pokretnu i nepokretnu imovinu nasljedila je njena sestra.

Budući da sam za života majke dobila novac za posao i jedan manji stan (koji je isto otišao u propali posao) na ostavinskoj raspravi nisam niti tražila nužni dio.Da i jesam morala bi tužiti tetu (njenu sestru),osporavati oporuku,pokrenuti parnicu itd...Jednostavno decidirano je navedeno u Oporuci da je jedina nasljednica njena sestra i to je bila želja pokojne  majke. Nakon ostavinske rasprave,sud je donio rješenje o nasljeđivanju i njena sestra je sad upisana  u zemljišnim knjigama kao vlasnik nekretnine.

Ponovno podvlačim,što smatram bitnim:da je Rješenjem o nasljeđivanju imovine moje majke,prešla na njenu sestru.

Ja se i dalje borim sa svojim duhovima,ali što kažu:svak nosi svoj križ.Dosta mi je suda i parnica u ovome životu.

Nedavno sam razgovarala sa svojom prijateljicom,čiji sin je na posljednjoj godini prava te tvrdi da me bivša partnerica u poslu može ponovno tužiti u smislu pobijanja dužnikove pravne radnje ili u prevodu što nisam na ostavinskoj raspravi tražila nužni dio.Po njemu bi trebala tužiti i majčinu sestru i ako ne vidim povezanost.

Moje pitanje glasi:

Može li doći do takve tužbe protiv mene i kakva je praksa (obzirom na postojanje Oporuke gdje je striktno navedeno tko je jedini nasljednik)?

 

Hvala na Vašim komentarima i odgovorima

 

 

 

   

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dana 12. 10. 2023. u 10:48, Nives76 je napisao:

Može li doći do takve tužbe protiv mene

U teoriji može jer dug postoji prema vjerovniku a rok za pokretanje tužbe za pobijanje dužnikovih pravnih radnji iznosi tri godine (kod besplatnih pravni poslova) od dana kad je poduzeta pravna radnja koja se pobija odnosno od dana kad je trebalo poduzeti propuštenu radnju. No tužitelj bi trebao u ovome slučaju dokazati da ste znali da uopće imate pravo na nužni dio, da ste to propuštanje napravili s namjerom te da ste nekakovu izjavu koja bi odgovarala izjavi o odicanju dali u zapisnik na ostavinskoj. Naime, izjava o odricanju je besplatni pravni posao i s time bi tužitelj imao čist slučaj a ovako dvojim (iako postoji maksima "ignorantia iuris nocet", nepoznavanje zakona ne opravdava) kome bi sud dao povjerenje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 Poštovani Spitfire,

zahvaljujem na Vašem uključenju u temu i odgovoru.

Molim kada nađete slobodnoga vremena da pojasnite dio iz Vašeg odgovora:

"No tužitelj bi trebao........................te da ste nekakovu izjavu koja bi odgovarala izjavi o odricanju dali u zapisnik na ostavinskoj."

Na ostavinskoj raspravi u javnobilježničkom uredu nisam davala nikakvu posebnu izjavu o odricanju.Bilježnik je čitao Oporuku i  pitao da li se slažem sa Oporukom i da li je prihvaćam kao takvu.Odgovorila sam da prihvaćam .Znači usmeno bez ikakve posebne izjave.

U zapisniku sa ostavinske jedino stoji uvedeno:da mi je pokojna za vrijeme svoga života darovala stan u vrijednosti od xxx eura.

Ne znam da li taj dio možda ima veze .

Ponavljam nisam davala ni potpisivala nikakvu posebnu izjavu o odricanju.

Hvala još jednom na Vašem trudu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 58 minuta, Nives76 je napisao:

Molim kada nađete slobodnoga vremena da pojasnite dio iz Vašeg odgovora

Klasična izjava o odricanju od nasljedstva (koje u vašem slučaju nema jer niste ništa ni nasljedili da bi ste se toga odrekli) je besplatni pravni posao koji se može pobijati u paulijanskoj tužbi.

Može se pobijati i propuštena radnja da ste npr., upozoreni da imate pravo na nužni dio i takovoga zahtjeva ste se odrekli što je uneseno u zapisnik na ostavinskoj i tada bi to bila propuštena radnja. Ja to ovdje ne vidim.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani Spitfire,

zahvaljujem još jednom na Vašem angažmanu i znanju

 

Sjećam se da sam čitala kod tete Rješenje o nasljeđivanju,gdje piše da ne potražujem nužni dio.

To sam odgovorila na upit bilježnika za vrijeme ostavinske,bez potpisivanja nekakve posebne izjave.

Znači proceduralno kad bilježnik vodi Ostavinsku,postavlja pitanje (konkretno-potražujete li nužni dio),na što sam odgovorila da prihvaćam Oporuku u cjelosti i ne potražujem.-čisto kao opaska o događanju na Ostavinskoj.

E sada ,pokušajmo biti "vidoviti".........crni humor

Da li u možebitnoj tužbi mora biti tužena i teta-nasljednica koja sa mojim dugom nema apsolutno nikakve veze i hoće li joj u tome slučaju biti blokirana imovina-nekakvom zabilježbom ili čime već...?

I da sud dosudi takvu tužbu u korist vjerovnice/vjerovnika, što je to konkretno:

1.teta mora vratiti moj dug?

2.ja moram tužiti tetu za moj nužni dio?

3.dug se automatizmom namiruje iz imovine tete?

 

Nemam što drugo reći,nego još jednom:ISKRENO I VELIKO HVALA

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija