Jump to content

Suglasnost za diobu katastarske čestice


Amaddeo

Preporučene objave

Poštovani molio bi vas pomoć,

radi se o tome da sam nedavno saznao da je jedan od suvlasnika izvršio diobu katastarske čestice (na 3 novoformirane) na kojoj sam suvlasnik, bez mog znanja i suglasnosti.

što sada mogu učiniti,,

Puno bi mi pomoglo ako bi me barem uputili kojim je zakonom ovo pitanje regulirano i trebali uopće suglasnost suvlasnika za diobu katastarske čestice.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao upisani suvlasnik zemljišta niste smjeli biti zaobiđeni, odnosno bez vaše suglasnosti (i prisutnosti prilikom izrade geodetskog elaborata) nije se mogla provesti parcelacija u katastru na zakonit način. 

Bez obzira na način saznavanja o provedenoj parcelaciji, na vašem mjestu otišla bih u nadležni katastar i ispitala na izvoru zbivanja stanje stvari - gdje je došlo do kratkog spoja na relaciji: naručitelj geodetskog elaborata – ovlašteni inženjer geodezije kao izrađivač geodetskog elaborata – katastar kao tijelo koje potvrđuje geodetski elaborat i u upravnom postupku donosi rješenje o promjeni podataka na katastarskoj čestici u katastarskom operatu .  

Upravni postupak prije svega predmnijeva utvrđivanje zainteresiranih stranaka u postupku, tj. u ovom slučaju upisanih suvlasnika, odnosno posjednika zemljišta. Sumnjam da bi katastar propustio provjeriti taj bitni dio upravnog postupka budući da bi takvo rješenje bilo nezakonito.

Daljnji vaši koraci ovise o utvrđenom činjeničnom stanju.

Inače, postupak provedbe parcelacije se može svesti na primjenu slijedećeg zakona i pravilnika: Zakona  o državnoj izmjeri i katastru nekretnina kojim je propisano postupanje katastra i  Pravilnika o geodetskom elaboratu koji propisuje način izrade geodetskog elaborata, a ovlašteni inženjeri geodezije su i odgovorni i obvezni za izrađivanje geodetskih elaborata primjenom navedenog Pravilnika.

uređeno: od Antuntun56
dopuna odgovora
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 15 sati , Amaddeo je napisao:

trebali uopće suglasnost suvlasnika za diobu katastarske čestice.

Općeniti odgovor bi bio da je potrebna u slučajevima npr. dobrovoljnog razvrgnuća i sl., no ako je u nekakovom postupku odluku donio sud, nije a moguće i da je rađena nova izmjera u kojem se kao stranka jedino pojavio suvlasnik koji je tako ouznačio međe i ušlo u novi kat. operat . Prema tome, za početak bi treali saznati na osnovu kakovog postupka je rađen parcelacioni elaborat na osnovu kojeg su nastale novoformirane čestice pa bi možda imali osnova za pobijanje učinjenoga tužbom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija