Jump to content

Neposredan posjed


tetak

Preporučene objave

Darovateljica i daroprimateljica sklopile su Ugovor o darovanju 1998. god. Ugovor se odnosi na stan te je kod javnog bilježnika izvršena samo ovjera potpisa darovateljice. Temeljem odredbi Ugovora daroprimateljica je imala pravo uknjižiti se kao vlasnica stana koji je predmet Ugovora što nije učinila. Nakon potpisa Ugovora darovateljica je daroprimateljici predala ključeve stana, ali daroprimateljica nikada nije živjela u stanu. Ključeve stana dala je svojoj kćeri koja je živjela s darovateljicom u predmetnom stanu, a ona bi samo dolazila povremeno obići darovateljicu.

Odnosi darovateljice i daroprimateljice su nakon nekog vremena postali neskladni te darovateljica ustaje tužbom na utvrđenje Ugovora o darovanju ništavim, podredno traži raskid Ugovora o darovanju.

Prvostupanjski sud donosi presudu kojom usvaja tužbeni zahtjev i Ugovor utvrđuje ništavim jer nije bio sastavljen u formi javnobilježničkog akta (čl. 53. st. 1. t. 4. Zakona o javnom bilježništvu) uz obrazloženje da je riječ o darovanju bez predaje stvari u neposredan posjed, a za koji se traži da bude u formi javnobilježničkog akta.

Pitanja:

1.) Je li daroprimateljica stupila u neposredni posjed nekretnine (stana) ako joj je darovateljica odmah po potpisu ugovora predala ključeve stana?

2.) Je li tužena u tijeku prvostupanjskog postupka trebala istaknuti zahtjev da svaka strana vrati drugoj ono što je primila temeljem ugovora koji je utvrđen ništavim (prvostupanjski sud o tome nije rekao ni riječi)?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne mora biti neposredan posjed.

dovoljan je samostalan posredan posjed.

 

kako nije uknjižena onda nemate što tražiti nazad jer vi ste oduvijek vlasnik obzirom da se ista nije knjižila na stan pa nije nikada niti bila vlasnik.

bila je samo posjednik i mislim da u ovom slučaju ako se obdarenica žali da će uspjeti (osim ako u ugovoru izričito ne piše da se predaja u posjed odgađa a nije istovremena)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

 

Vjerojatno ste mislli na modus zasnivanja posjeda- za to je naravno dovoljno, kako to i velite, samostalan neosredan posjed.

Ali valja vidjeti što piše u ugovoru, ili nastojati utvrditi volju ugovornih strana, tj. je li obdarenoj namjera bila odmah se useliti, pa se predomislila, ili je od početka bio sporazum da useli svoju kćer.

Ako nije sporno, da je volja svih bila da u stanu od početka živi kćer, tada se radi o posrednom posjedu, te stoga treba i forma javnobilježničkog akta.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija