Jump to content

Državljanstvo na osnovi braka


zappi

Preporučene objave

Poštovani,

djevojka je drzavljanka treće zemlje i u HR je 4 godine (privremeni boravak, obnavlja se svake godine). Pošto dolazi peta godina, rečeno je da se može uskoro prijaviti za dugotrajno boravište. 

Moje pitanje je, ako bi stupili u brak, koliko bi to ubrzalo proces da dobije državljanstvo? I u tom smislu, je li polaganje hrvatskog jezika još uvijek obavezno? 

Hvala unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Ako je preko braka, onda nakon 4 godine privremenog moze traziti stalni. Ali ne znam ako se sad vjencate, da li se ubrajaju i te prethodne 4 godine. Sa stalnim se moze traziti drzavljanstvo. Sa dugotrajnim nisam sigurna koja su pravila.

Za trazenje drzavljanstva ne treba polagati jezik ako je preko braka. A ako sama preko svojeg dugotrajnog boravista, onda mora. Bar koliko je meni poznato. To se u jednom trenutku bilo promijenilo. Prije su svi morali, ali sada clanovi obitelji ne moraju, bar tako ja interpretiram kako su trenutno zapisana pravila. Ako ja nisam u krivu, onda prednost braka je da ne bi morala to polagati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija