Jump to content

Upis u katastar na temelju pravomočne presude


sused

Preporučene objave

Molim vas za odgovor i savjet. 

Vlasmik sam i posjednik nekretnine na kojoj imam kuću i dvorište. Na toj nekretnini stanujem s obitelji. Više od 8 godina nasljednica (iza svoje majke moje strine) vodi sa mnom spor koji je u konačnici i dobila da su njezini pretci uživali dugi niz godina dio moje čestice. Sud je utvrdio da je tužiteljica suvlasnica predmetne nekretnine što sam osporavao cijelo vrijeme i sad je predmet na Ustavnom sudu. Nakon pravomočnosti pokušala se upisatiti kao suvlasnica u gruntovnicu ali ju je  gruntovnica odbila uz obrazloženje da "presuda nije podobna za provedbu u zemljišnim knjigama". Zatim se pokušala ponovno upisati kao predbilježbu vlasništva ali je opet odbijena uz isto obrazloženje. Sada je angažirala geodeta da na temelju te  presude napravi parcelaciju kako bi se se upisala kao vlasnica novo nastale čestice. Ja se nisam složio sa izmjerom i parcelacijom, a moja supruga nije pozvana na teren da se izjasni s obzirom da ima pravo služnosti. Na toj predmetnoj čestici postoji i teret služnost stanovanja i plodouživanja moje supruge  pa me zanima dali je moguće da se tuziteljica upiše u katastru i gruntovnici sa elaboratom geodeta s obzirom da je dva puta odbijena?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odgovor na ovo pitanje ovisi o tome kako je postavila tužbeni zahtjev i kako glasi presuda. Ako je presudom utvrđeno da je ona vlasnica dijela vašeg zemljišta označenog točkama A-B-C-... na skici lica mjesta nekog geodeta, ona može temeljem te presude izraditi elaborat (koji, naravno, odgovara toj skici lica mjesta temeljem koje je donesena presuda i na koju se poziva u izreci presude) i taj elaborat provesti u zemljišnoj knjizi bez vaše suglasnosti (vašu suglasnost u ovom slučaju zamjenjuje presuda). 

Ona je vrlo vjerojatno odbijena s prijedlogom za uknjižbu jer se probala uknjižiti samo temeljem presude, bez da je prethodno izradila elaborat. Ako gruntovnici dostavi presudu i elaborat koji je izrađen temeljem te presude, gruntovnica će to provesti (napraviti parcelaciju i od dijela vaše čestice za koji postoji pravomoćna presuda da je njezino vlasništvo formirati novu česticu i nju upisati kao vlasnicu na tu česticu). 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija