Jump to content

Roditeljski dopust za očeve


idud615

Preporučene objave

Pozdrav,

Molim Vas informaciju o mogućnosti vremenskog početka korištenja prava roditeljskog dopusta za oca. U svim tekstovima na HZZO-u vidim da se navodi tek "nakon 6. mjeseca djetetova života". Razumijem da majkama kreće nakon 6 mjeseci jer do onda traje rodiljni dopust pa se nastavlja na roditeljski. Zašto bi ja kao otac čekao 6 mjeseci da bi to pravo počeo koristiti? Žena je puštena iz bolnice uz naređeno mirovanje, a oko djeteta je potrebno brinuti se praktički 24h dnevno sa tu i tamo kojom brzinskom pauzom za san. I to je kad sam uz nju (trenutno na očinskom dopustu). Njoj samoj je to nemoguće sve izvršavati. Ja bi se sad trebao vratiti na posao, a pravo roditeljskog dopusta mogu koristiti za 6 mjeseci kad mi realno neće ni trebati.

Zašto nije moguće roditeljski dopust direktno kontinuirano nastaviti na očinski? Da li ja nešto ovdje propuštam?

Zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Otac može koristiti roditeljski dopust od min 71. dana starosti djeteta. Roditelji ne mogu istovremeno koristiti rodiljni i roditeljski dopust. To konkretno znači da majka počinje raditi, a da otac počinje koristiti roditeljski dopust. Mislim da se tada roditeljski dopust produžuje za 2 mjeseca, tj  do navršenih 14 mjeseci djeteta (ako samo otac koristi to pravo). Za više informacija, koje se odnose na Vaš konkretan slučaj, treba vidjeti Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija