Jump to content

molim pomoc!!!


anonimno

Preporučene objave

Molim Vas da mi sto prije odgovorite jer mi tata vise ne moze nocu spavati!! Nas problem je ovaj: Moj tata je 1988. godine kupio suvlasnicki dio na jednoj parceli na moru od gospodina J.S. Sklopili su kupoprodajni ugovor, platio je porez na cijelo zemljiste (dakle ne samo na taj suvlasnicki dio) i zatrazio da se cijelo zemljiste rasparcelira (da tocno zna koji je njegov dio), medutim, to nije proveo u katastru ni u gruntovnici. U meduvremenu na tom smo zemljistu izgradili malu vikend kucicu koju koristimo 2tjedna godisnje. Problem nastaje nakon,evo, gotovo 20 godina kada gospodin J.S. ponovno prodaje taj suvlasnicki dio gospodinu I.M. koji se nakon toga upisuje u gruntovnicu kao njegov vlasnik.

Sto smo mi ucinili: tuzili smo gosp. J.S. i stvar je u postupku. Nadamo se da smo dobro postupili. Ako nismo ili ako trebamo jos nesto uciniti molim savjet!!

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Našproblem je sličan. Izvanknjižni smo vlasnici parcele koja još nije isparcelirana kroz katastar i gruntovnicu. Imamo samo predugovor. Vlasnik se baš ne trudi da se napravi parcelacija kojom se obvezao u ugovoru, čak mu se ne da ni dati nam punomoć da to mi sami o svom trošku učinimo. Ali da bude neki trag u zemljišnim knjigama uspjeli smo staviti zabilježbu da smo pokušavali upisati vlasništvo makar je odbijeno jer se ne može upisati na temelju predugovora. Stalno pratimo situaciju u zk.ulošku da nam se ne bi tko upisao a da to ne znamo, jer ako se to dogodi a mi ne reagiramo (tužimo onoga tko se upisao, a ne onoga tko je prodao naše), nakon isteka 3 godine na temelju načela povjerenja istinitosti i potpunosti u zemljišne knjige ne bi više ništa mogli. Zato pod hitno podignite tužbu protiv kupca. Ako prođu 3 godine, možete ga tužiti, ali mu morate dokazati da je znao za vas i da je svjesno išao u kupnju vašeg izvanknjižno stečenog.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Parcelacija na zemljištu koje je građevinsko može se provesti jedino kroz postupak formiranja građ. čestice tj. lokacijske dozvole, s tim da se ne može staviti zahtjev za izdavanje lokac. dozvole damo radi parcelacije.

Predlažem vam da napravite ugovor i uknjižite se kao suvlasnici, jer ako se netko upiše tj. stekne vlasništvo nad vašom parcelom, onda taj novi kupac ako je postupao s povjerenjm u zem. knjige može: tražiti raskid ugovora s prodavateljem ili može zadržati ono što je platio, a stvarni vlasnik jedino može tužiti prodavatelj tražiti novac nazad i eventualno naknadu štete. Na brisovnu tužbu ima pravo jedino knjižni vlasnik, znači ne i vi kao vanknjižni vlasnici.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija