Jump to content

Neisplata plaće


Rammstein0401

Preporučene objave

Pozdrav! 

Trebala bih pomoć i koji pravni savjet.. 

Naime, bližnja osoba radi već 4 godine kod dotičnog poslodavca, da bi unazad par mjeseci počeo "štekati" sa plaćama za par radnica jer je zapelo u velike dugove te mu je podosta puta i porezna i tko sve ne dolazio. Radnicama je ispalaćivao par mjeseci do kraja prošle godine plaće na ruke, ne na račun.. Bila mu je došla i inspekcija za rad jednom te kada se jedna od radnica požalila kako nisu dobili plaću od prošlog mjeseca a ostale je ispalaćivao na ruke bio je dužan inspekciji poslati koliko sam shvatila obračunske liste.. 

No, stvar je u slijedećem. Od početka ove godine situacija se pogoršala plaće više ne isplaćuje ni na ruke te je dužan plaće za 1,2,3 mjesec.. Poslovni objekt je zatvorio privremeno "radi renoviranja", te je od onda nestao za radara i ne javlja se niti na telefon niti išta.. Koliko sam shvatila dužan je dati nam obračunske liste kako bi mogle radnice to predati Fini no pošto ne može se nikako stupiti u kontakt s njim ne znam što se može učiniti povodom ovoga. 

Firmu istu takvu vodi i njegov otac pod drugim imenom u drugom gradu koji je rekao kako će preuzeti od sina firmu a dok traju "renoviranja" radnicama će se to voditi pod godišnji, na što isto ne znam što bih rekla. 

Radnice ne znaju ni same što bi više, pokušavale su zvati i inspektorat i sve.. Ne mogu ni dati/dobiti otkaz i papire od poslodavca kako bi bile u mogućnosti prijaviti se na biro uopće, a kamoli dobivati naknadu sa biroa ili potražiti i otići raditi dalje. 

Pa me zanima, što učiniti u ovom slučaju? Vrijedi li prijavljivati išta Državnom inspektortu s obzirom da su zbog drugih stvari bili kod njega već, te kada su im dostavljene obračunske liste nikom ništa što kasni sa isplatama, što ne isplaćuje na račun nego na ruke (i to još minimalac koji je 670e ne isplati u potpunosti nego isplati 600e keša) itd, itd. Traži ga i porezna i sve ne mogu ni oni doći do njega pošto se nikome ne želi javiti. Kome se, kako obratiti za pomoć i što učiniti a da ima vajde od toga i da radnice nakon toliko mukotrpnog rada kod njega ne budu prisiljene otići u potragu za novim poslom(što svakako hoće) bez da nikada ne dobiju isplaćene plaće koje im duguje?

uređeno: od Rammstein0401
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitali su računovotkinju koja ne radi više za njega, tako rečeno nema računovotkinju više, koja kada ju se to pitalo bi možda i mogla dati to ali ne može bez njegovog potpisa a on niti se javlja niti će htjeti potpisati (ne radi više za njegov obrt, ali je i dalje računkvotkinja obrta njegovog oca). Tako da stvarno ne znam kako doći lista i svega da se ima dokaz da ne isplaćuje plaće i sve.. 

Što se tiče otkaza ona je rekla da će napisati radnicama sporazume za otkaz kako bi mogle primati naknadu sa biroa.. 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 18 minuta, Rammstein0401 je napisao:

Tako da stvarno ne znam kako doći lista i svega da se ima dokaz da ne isplaćuje plaće i sve.. 

Sudskim putem.

prije 19 minuta, Rammstein0401 je napisao:

Što se tiče otkaza ona je rekla da će napisati radnicama sporazume za otkaz kako bi mogle primati naknadu sa biroa

U tom slučaju nemaju prvo za naknadu. Odavno je ovo bilo zrelo za dati izvanredni otkaz od strane radnika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija