Jump to content

Obnova stambene zgrade


Lunaria24

Preporučene objave

Poštovani,

molim hitno pomoć. Naime u zgradi iz 1958. ima ukupno 14 stanova na dva ulaza. Zgrada je funkcionalna, stanovi većinom iznutra uređeni, ali sad se sjetili nekoliko njih dobrostojećih vršiti pritisak da se zgrada izvana obnovi, taj stavi stiroporna fasada, jer je na 2-3  mjesta frajka otpala u promjeru tridesetak cm. Zapravo žele da"višestruko podignu cijenu svoje nekretnine", što je smiješno, jer godina izgradnje kaže sve. Naime pričuva bi se podigla i bila bi 1,30 eura po kvadratu stana, u mom slučaju je to oko 92 eura i to sljedećih petnaest godina. Mirovina mi iznosi 404 eura i to je otprilike 23%svih mojih prihoda. Ima nas nekoliko koji ne bi mogli plaćati toliku pričuvu, neki u mirovini, a neki mlađi imaju i kredit zaj kupnju  stana. Moje pitanje je da li  nas mogu na neki način prisiliti da pristanemo na te radove u tom obimu. Kažu prodajte ako ne možete plaćati. Stan sam prije tri godine platila 60.000 i u njega uložila još 25.000 eura svoje otpremnine. Napominjem da živim u malom slavonskom gradiću i taj stan niti sada ne vrijedi toliko obzirom na godinu izgradnje, plus treba nekome prodati tko bi pristao sljedećih petnaest godina plaćati podstanarstvo u vlastitom stanu, tj mjesečno 92 eura pričuvu. Što mogu  učiniti? Hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zakon o energetskoj učinkovitosti je izmijenjen i dopunjen Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o energetskoj učinkovitosti (NN br. 41/21) na sljedeći način u članku 29. stavak 1.:

»Odluku o sklapanju ugovora o energetskom učinku višestambene zgrade, s pružateljem energetske usluge suvlasnici zgrade donose temeljem natpolovične većine glasova suvlasnika zgrade koja se računa po suvlasničkim djelovima«.,

odnosno članku 30. stavak 2.

»Odluku o sklapanju ugovora o izvođenju radova na energetskoj obnovi za višestambenu zgradu donose suvlasnici zgrade temeljem natpolovične većine glasova suvlasnika zgrade koja se računa po suvlasničkim dijelovima.«.

Bez obzira što Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima propisuje 100% suglasnosti suvlasnika zgrade koja se računa po suvlasničkim djelovima, u slučajevima izvanrednog održavanja, ZoEU se smatra lex specialis u odnosu na ZoViDSP u pogledu energetske obnove zgrade, a prema mišljenju Ministarstva uprave i pravosuđa.

U slučaju da budete nadglasani, mogu vas prisiliti da pristanete na takav obim radova.

Tako visok iznos pričuve možete osporavati sudskim putem.

Znači za odluku o sklapanju ugovora o izvođenju radova na energetskoj obnovi višestambene zgrade bi trebalo skupiti 51% potpisa vlasnika stanova prema njihovim suvlasničkim dijelovima koji proizlaze iz korisne površine stana ako zgrada nije etažirana, a za kredit u nekoj od banaka treba biti 60 – 70 % (kako u kojoj) suglasnosti po istom principu obračuna, s time da se banka upisuje s hipotekom na sve stanove.  

Da li je upravitelj zgrade ili netko drugi iskalkulirao iznos pričuve temeljem plana radova koji bi se izveli?

 

uređeno: od Antuntun56
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija