Jump to content

Naknada poslodavcu u slučaju otkaza


Aana123

Preporučene objave

Pozdrav!

Riječ je o Ugovoru o radu (hotelijerstvo) na određeno vrijeme - cca 9 mjeseci s 3 mjeseca probnog roka (koji još uvijek traje). 

Naime u Ugovoru stoji da radno vrijeme radnik sam određuje, a o izmjenama unaprijed mora obavijestiti nadležne u odjelu; uz dodatak da u slučaju prekomjernog posla radnik bi mogao raditi i duže od predviđenog... Trenutno ima dovoljno zaposlenih radnika u tom odjelu te nije nikakva potreba ni iznimna situacija za prekovremenima niti nekim vanrednim smjenama. Riječ je o tome, da se radnika ''prisililo'' da radi, od prije par tjedana do kraja samog Ugovora, u jednoj određenoj smjeni koja radniku uopće ne odgovora s obzirom na privatan, obiteljski život. Nadalje, nametnutna mu je smjena o kojoj pri sklapanju posla uopće nije bilo riječ, već je bilo riječ o izričito rano jutarnjim satima. Taj dogovor o rano-jutarnjoj smjeni bio je prekretnica koja je navela radnika da prihvati taj posao, međutim to je bio usmeni dio dogovora, iako u ugovoru stoji da radnik sam ima pravo određivati svoje radno vrijeme.

Stvar je u tome, s obzirom na navedeno, da radnik razmišlja o davanju otkaza, međutim, u Ugovoru postoji stavka da ukoliko radnik da otkaz u jednom određenom razdoblju a to je od samog početka ovog, tekućeg mjeseca pa sve do kraja Ugovora, dužan je isplatiti poslodavcu iznos od cijele jedne svoje bruto plaća, kao naknadu da mu je nanio ''štetu''.

Pitanje glasi - kako bi se radnik mogao izvuči iz ovakvog Ugovora, u smislu da da otkaz bez da isplati cijelu svoju bruto plaću poslovadcu te ukoliko je to nemoguće, kako da ''prisili'' svojeg nadređenog da se ipak drži dogovorenog radnog vremena - smjene koja je bila prije početka i na samom početku rada dogovorena.

*Napomena, riječ je o radu na pola radnog vremena (ne puno radno vrijeme).

 

Unaprijed hvala te lijep pozdrav,

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 16 minuta, Aana123 je napisao:

Pitanje glasi - kako bi se radnik mogao izvuči iz ovakvog Ugovora, u smislu da da otkaz bez da isplati cijelu svoju bruto plaću poslovadcu

Teško.

prije 16 minuta, Aana123 je napisao:

Riječ je o tome, da se radnika ''prisililo'' da radi, od prije par tjedana do kraja samog Ugovora, u jednoj određenoj smjeni koja radniku uopće ne odgovora

Jedino da si sami odredite radno vrijeme i da o tim izmjenama unaprijed obavijestite nadležne u odjelu.

Naravno, sve ovo podnosite pisanim putem i u jednom primjerku koji ostaje Vama. Cilj bi bio da radite prema vremenu kojega sami odredite ili da sporazumno dođe do prekida radnog odnosa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija