Jump to content

Naknada daljnjeg troška


Maida44

Preporučene objave

Poštovani, zanima me da li netko zna koliko puta odvjetnici imaju pravo tražiti naknadu daljnjeg troška za ovrhu koja je provedena? Naime, radim u jednoj ustanovi i moj posao, između ostaloga, je skupiti svu dokumentaciju i pripremiti sve za ovrhu te proslijediti odvjetnicima koje smo angažirali da tu ovrhu sprovedu. Da napomene, ja po struci nisam pravnica. Do sada je sve bilo u redu što se tiče cijelog postupka, ali od kad su uveli i tu n.d.troška postoje neke nedoumice, a na svako moje pitanje odvjetnici samo šturo odgovaraju. Navest ću jedan konkretan primjer da vidite o čemu se radi.:

Dužnik je imao dug uslijed čega je pokrenuta ovrha. Dana 04.07.2022. mu je ustegnuta glavnica + troškovi + kta. Nakon toga je doneseno rješenje o n.d.troška (npr.123) te mu je 24.01.2023. ustegnut iznos za tu naknadu. Nakon toga je doneseno još jedno rješenje (npr.234) i 18.12.2023. mu je opet ustegnut iznos za tu naknadu d.tr. Nedavno smo dobili i treće rješenje o naknadi daljnjeg troška. (npr.345) Što se nas tiče, kod nas je dug podmiren 04.07.2022. i mi nemamo nikakvih potraživanja. Na pitanje odvjetnicima zašto tri naknade d.tr. samo su odgovorili da imaju pravo to tražiti. Dužnik je u međuvremenu angažirao odvjetnika jer mu je zbog tog duga već tri godine blokiran račun i ne može iz toga van. 

Hvala, lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 14 minuta, Maida44 je napisao:

Iskreno, po meni je to čisto lihvarenje.

Pretjerujete. Sve je u rješenju obrazloženo. Naknada za troškove provedbe se donosi na temelju propisa, tako da nema govora o lihvarenju. 

prije 14 minuta, Maida44 je napisao:

Troškovi su već davno premašili glavnicu.

Odavno je on mogao podmiriti duga da ovrhovoditelj ne pokušava prisilnu naplatu i ne radi nove troškove provedbe.

prije 15 minuta, Maida44 je napisao:

Čemu, iz kojeg razloga?

Iz razloga što provedba ovrhe košta, a naknada ovisi o vrsti ovrhe, a samim tim i o propisu. Sve morate imati obrazloženo u pravomoćnom i ovršnom sudskom rješenju. 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija