Jump to content

Podjela vlasništva pri ostavinskoj raspravi


Katanac

Preporučene objave

Poštovani 

Imamo uskoro ostavinsku raspravu nakon smrti roditelja. Kako je roditelj umro bez oporuke, sve se dijeli na nas dva nasljednika po pola. 

Je li moguće odmah na ostavinskoj raspravi detaljno utanačiti podjelu imovine, npr. "kuća da se podijeli na dvije polovice po dužini središnjeg zida (kuća je fizički podijeljena središnjim pregradnim (i nosivim) zidom i simetrična u odnosu na isti), te se tako podijeli i zemlja" (da buduća međa bude u produžetku zida) ili je potrebno prihvatiti generičku podjelu "svakom pripada 1/2 kuće, 1/2 zemlje...." a onda kasnije vršiti parcelaciju?

Moram napomenuti da suprotno od kuće, parcela nije simetrična, odnosno, od sredine kuće se jedna strana parcele počinje sužavati tako da kad bi se kuća podijelila savršeno po pola, jednoj bi strani pripalo oko 700 m2 parcele a drugoj strani oko 500 m2 parcele, a što bi se moglo riješiti nekim kompenzacijama u zemlji ili cashu. 

Što savjetujete?

 

Hvala 

Podjela.png

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prije 4 sati , Katanac je napisao:

npr. "kuća da se podijeli na dvije polovice po dužini središnjeg zida (kuća je fizički podijeljena središnjim pregradnim (i nosivim) zidom i simetrična u odnosu na isti), te se tako podijeli i zemlja" (da buduća međa bude u produžetku zida) ili je potrebno prihvatiti generičku podjelu "svakom pripada 1/2 kuće, 1/2 zemlje...." a onda kasnije vršiti parcelaciju?

I još malo iz druge perspektive, s aspekta prostornog uređenja:

 

S obzirom da se ipak radi o jednoj zgradi, ona po članku 157.  Zakona o prostornom uređenju ne ispunjava uvjete da formiranje zasebnih dviju građevinskih čestica kojim je propisano slijedeće:

(1) Ako za postojeću građevinu nije utvrđena građevna čestica, odnosno zemljište nužno za redovitu uporabu građevine, kada je obveza utvrđivanja tog zemljišta, odnosno čestice propisana posebnim zakonom ili kada vlasnik građevine želi promijeniti oblik i veličinu građevne čestice na kojoj je postojeća zgrada u skladu s prostornim planom, parcelacija građevinskog zemljišta provodi se u skladu s rješenjem o utvrđivanju građevne čestice.

2) Smatra se da za postojeću građevinu nije utvrđena građevna čestica, odnosno zemljište nužno za redovitu uporabu građevine:

1. ako su na istoj katastarskoj čestici izgrađene dvije ili više građevina koje građevinski, funkcionalno ili tehničko-tehnološki nisu cjelina

2. ako je građevina izgrađena na dvije ili više katastarskih čestica

3. ako je građevina izgrađena na katastarskoj čestici čija je površina manja ili veća od površine propisane prostornim planom

4. ako je postojeća katastarska čestica, na kojoj je izgrađena građevina, takva da se ne može smatrati zemljištem nužnim za redovitu uporabu te građevine

5. ako se radi o zgradi ozakonjenoj sukladno posebnom zakonu.

 

S obzirom da se radi jednoj zgradi izgrađenoj na (pretpodstavljam) jednoj katastarskoj čestici,  ona se može etažirati sukladno propisanoj proceduri Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima pod uvjetom da sadrži najmanje dvije samostalne uporabne cjeline.

(Ako se radi o slučaju iz stavka 2. točke 2. navedenog članka ZoPU, trebalo bi prethodno oformiti jedinstvenu građevinsku česticu, a nakon tog postupka provesti etažiranje  pod prethodno navedenim uvjetima.)

uređeno: od Antuntun56
podešavanje proreda teksta
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija