Jump to content

cl. 194. KZ


Mrnjaukalica

Preporučene objave

Trebam odgovor na pitanje koje se tice sudske prakse. Naime, prema mojem pravnom shvacanju, kazneno djelo iz cl. 194. KZ moglo bi se pociniti i putem elektronickih medija ako pocinitelj zadovoljava svoju pohotu pred djetetom ili maloljetnom osobom putem, primjerice web kamere, ili slanjem opscenih fotografija e-postom, slanjem opscenih poruka, odnosno navodjenjem djeteta da cini opscene radnje. Ovdje mozemo uzeti u obzir i disanje na telefonsku slusalicu kao i slanje SMS poruka.

 

Po meni bi bilo razumljivim kao obiljezje toga kaznenog djela uzimati posljedicu koju ono na ostecenu osobu ostavlja bez obzira na nacin kojim se cini, osim ako kontakta izmedju pocinitelja i ostecenika uopce nije ni bilo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bit svega je da počinitelj svojim ponašanjem ili navođenjem djeteta ili mlt. osobe da pred njim vrši neku radnju, nastoji sebe dovesti u stanje seksualnog uzbuđenja..

Što mu je namjera? da se dijete ili mlt. uključi u njegovu radnju, pa i sama prisutnost ovih kod njega stvara osjećaj užitka. Svijest počinitelja obuhvaća spoznaju da dijete ili mlt. osoba promatra radnju počinjenja, pa ako ove osobe nisu nazočne radnji, npr. spavaju, ili su takve životne dobi ili u takvom fizičkom i psihičkom stanju da ne mogu shvatiti radnju koja se pred njima zbiva - ovoga djela nema.

Ne mora postojati fizički kontakt, dovoljna je i vizuelna veza..

 

E, sada..ono što ste pitali..e-pošta, poruke - počinitelj ne vidi i ne zna kakvu reakciju je izazvao, možda nije nikakvu, jer pošta-poruka nije ni stigla kuda je upućena, jednako i SMS...

Web kamera..a što ako dijete nema pojma da je snimano?

Ne znam...

Moguće bi bilo putem Chata, tu se uspostavi veza, razgovara, pišu odgovori, i može doći do tog nekakvog kontakta koji će takvu osobu dovesti do sex. užitka...

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislio sam na slucajeve kada dijete ili mlt. osoba salje odgovor na dobivenu poruku.

 

Kad se radi o web-snimanju, u nacelu dijete treba ukljuciti kameru. Jedino ako je zaboravilo kameru iskljuciti nakon ranijeg koristenja. No, moze se raditi i o promatranju djeteta kroz prozor dalekozorom iz druge zgrade.

 

Primjenjuje li se i na ovo da dijete ne moze shvatiti znacenje spolne slobode, pa tako ne moze dati ni pristanak da vrsenje takvih radnji? I sto je onda s mlt. osobom za koju se smatra da moze dati pristanak? Mogu li roditelji, skrbnici ili zakonski zastupnici djeteta prijaviti pocinitelja ako dijete tvrdi da ga to ponasanje druge osobe nije ostetilo i da je na to pristalo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dijete nije sporno, kod njega ne igra ulogu pristanak.

U slučaju pristanka maloljetne osobe kod ovog kaznenog djela NE isključuje se postojanje k.d. Ovo je nelogično jer kod pristanka mlt. na spolni odnošaj ili bludnu radnju nema k.d., i uopće mi nije jasno zašto ovo nije ispravljeno u međuvremenu donijetim izmjenama...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Moram se malo vratiti na ovu temu i traziti pojasnjenje.

 

Nasao sam u komentaru cl. 194. KZ koji je dala Ana Garacic u knjizi "Kazneno pravo u sudskoj praksi" da su kod navodjenja osobe na zadovoljenje vlastite ili tudje pohote to obuhvaca samo djecu, a iskljucuje maloljetnike.

 

Dakle, ako je maloljetnik zadovoljavao svoju pohotu, a potaknut je punoljetnikom koji je to cinio, hoce li cinjenica da je maloljetnik iskljucen iz toga dijela odredbe, tj. da je pristanak bio relevantan za to iskljucenje, predstavljati za pocinitelja iskljucenje protupravnosti zbog zadovoljenja vlastite pohote pred tom maloljetnom osobom?

 

Trazim neke primjere iz nase sudske prakse, ali nalazim samo one vezane uz zadovoljenje pohote pred djetetom, a u stjecaju sa cl. 192. KZ.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma, ovaj članak je "zanimljiv", više nelogičan i sam sebi suprotan..

prvi njegov dio spominje i dijete i mlt. osobu, i takvo ponašanje se sankcionira..

drugi dio - navođenje, odnosi se samo na dijete, ovdje mlt. nema...

zašto?

pa recimo zato što mlt. može dobrovoljno pristati na takvu radnju, sam sebe zadovoljava u prisustvu odrasle osobe (koja istovremeno gledajući ga, doživljava određeno spolno uzbuđenje), ali k.d. nema, jer se ne radi o navođenju mlt. na takvu radnju...dakle, na strani te odrasle osobe nisu ostvarena sva bitna obilježja ovog k.d.

i, da...u KZ- u bilo Garačićkinom ili Bačićevom (novom) slabo ima sudske prakse..gotovo nikakve..sve su ono čisto jasne situacije i k.d.

nešto više komentara uopće ovih k.d. protiv spolne slobode i spolnog čudoređa ima u Komentaru Zakona o sudovima za mladež u dijelu gdje se obrađuju samo ova k.d., u knjigama M.Singera Kaznenopravna odgovornost i zaštita mladeži, nešto starija Kriminalitet na štetu maloljetnika, i još starija istog naziva ali autore ne znam...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako će pomoći..

- M. Singer, Lj. Mikšaj-Todorović i Z. Poldrugač "Kriminalitet na štetu maloljetnika", Školska knjiga Zgb.1989.

- F. Hirjan i M. Singer "Maloljetnici u krivičnom pravu", Informator Zgb.1978.

- M. Singer "Kaznenopravna odgovornost i zaštita mladeži",Nakladni zavod Globus Zgb.1998.

 

ove stare sam i sama našla u antikvarijatu za cijelih 20 i 30 kunića...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija