Jump to content

Oporuka i nasljednicka izjava


anonimno

Preporučene objave

Imate pravo na nužni dio, ali samo ako ga zatražite. Spadate u prvi nasljedni red po zakonu. Zato ste, barem teoretski, osoba koja oporuku i ne mora priznati, i u tom slučaju može pokrenuti spor. Dakle, pita vas se.

 

Zato morate prisustvovati ostavinskoj raspravi i dati izjavu. Ako dobijete uredan poziv i ne pojavite se na raspravi bez isprike, može se rješavati i bez vas.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Iz vašeg pitanja nije jasno, ali izlazi da Vaša majka želi Vašu izjavu i prije ostavinske rasprave. Očito joj se jako žuri.

 

Imao sam sličnu situaciju. Moja majka je sve ostavila ocu, a ja sam bi sprema odreći se i nužnog dijela jer je on bio vrlo neugodan čovjek pa sam time mislio izbjeći možebitna neugodna natezanja s njim. računajući da mi je svejedno otac i da će se tako osjećati bolje i sigurnije. Živio sam u dijelu kuće u njihovom vlasništvu.

 

No, kad sam vidio kako on inzistira i kako mu se žuri, promijenio sam mišljenje jer mi je postalo sumnjivo, na svoju sreću i u zadnji čas.

 

Niti dva-tri mjeseca nakon smrti majke nasiljem je izbacio moju obitelj iz kuće, a pojavio se nakon godinu dana (!) i neki čudni dodatak oporuci koji me je klevetao.

 

Ipak u svojim naumima nije uspio upravo zato što sam zatražio svoje pravo. Na ovom forumu imate dosta pitanja ljudi koji su se odrekli nasljedstva pa se pokajali..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, mojoj majci se jako zuri, ne znam zbog cega, jer jos nisam dobila ni poziv za ostavinsku raspravu i tek su prosla 3 mjeseca od oceve smrti.

Zbog toga mi je sve sumnjivo. Faxom mi je poslala izjavu napisanu u moje ime koja mi se ucinila nelogicna, da svoj dio ustupam njoj, s obzirom da sam upoznata sa sadrzajem oporuke po kojoj nista ne nasljedjujem....

 

Hvala puno na odgovorima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, otac mi je dva tjedna prije smrti urucio kopiju njegove vlastorucne oporuke, po kojoj svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu ostavlja mojoj majci. I ja sam uvijek bila suglasna s tim smatrajuci da je ispravno postupio. Jedino sto je jos naveo da mu je zelja da kuca nakon njene smrti pripadne meni i mojoj kceri, a znao je da ne moze odredjivati nasljednika nasljedniku,pa se oslonio na povjerenje da ona kucu nece prodati vec ostaviti meni.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U takvoj situaciji odluka može biti samo Vaša, tu Vam nitko ne može savjetovati jer samo Vi znate kakvi su odnosi i vjerodostojnost osoba o kojima je riječ. Ali neobično je da se Vašoj majci toliko žuri, vidim da ste i sami uočili kad postavljate pitanje.

 

Vaš otac nije mogao odrediti nasljednika nasljedniku, ali Vi od nasljednika sada po njegovoj smrti možete tražiti da se na neki način obaveže prema Vama da će ispuniti tu njegovu volju. Ako misli pošteno, nema razloga da to odbije, a ako ne misli ...

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisam pravnik, savjetovao sam Vas po svom vrlo sličnom iskustvu.

 

Što se tiče ovoga, savjetujte se s odvjetnikom. Postoji oporuka, ugovori o dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju, a možda i neki drugi načini.

 

Oporuka u Vašu korist zapravo ne znači ništa, jer ako oporučitelj za života otuđi imovinu koja se spominje u oporuci, ne može se takav pravni posao pobijati zbog postojanja oporuke. Isto tako, oporuka mlađeg datuma stavlja izvan snage oporuku starijeg datuma pa Vi možete imate jednu oporuku a netko drugi drugu, mlađu koja će imati učinak. Ako ste jedini zakonski nasljednik, zapravo Vam je isto s oporukom ili bez nje.

 

Dakle, najbolje je posavjetovati se s odvjetnikom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ni govora ne odrici se nicega ,nemoj biti naivna kao sto sam bio ja i sada se kajem.Moja majka se udala a ja sam se odrekao svoga djela misleci majka mi je.Sada ona meni kao prijeti da ce ona napraviti oporuku kome ostavlja sinu svoga novog muza sve a ja nemam pravo ni na nuzni nasljedni dio na onome sto je moj otac krvavo stekao i jos mi je zabranila dolazak u kucu jer se taj moj ocuh uselio .NE CINI TO,ovo ti je ziva istina kako majke mogu biti egoiste

je napisao:

Pokojni otac je napisao oporuku po kojoj svu svoju pokretnu i nepokretnu imovinu ostavlja njegovoj suprugi, mojoj majci. Prema tome, ja osobno nista ne nasljedjujem. Jesam li duzna dati nasljednicku izjavu, jer majka vrsi pritisak na mene da dam izjavu o suglasnosti da je ona jedini nasljednik?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija