Jump to content

nije ispo[tovan predugovor o kupovini stana


anonimno

Preporučene objave

Koncem travnja mjeseca istekao je rok iz predugovora o kupnji kuće.Naime, kupac se javio i rekao da će do polovine svibnja isplatiti ukupan iznos koji je naveden u predugovoru iz kredita, te bi se tada i sklopio kupoprodajni ugovor. Takodjer je tražio i ključeve od stana da mu ih predamo kako bi mogao odredjene radove izvesti na kući radi adaptacije, kako kaže jer ide na operaciju koncem svibnja. Što Vi mislite? Mi mislimo da mu ne damo ključeve dok ne isplati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala.

Kupac je prilikom ovjere predugovora dao trećinu ukupne cijene kuće. Dali je potrebno verificirati kod bilježnika, odnosno odvjetnika da nije ispoštovan rok iz predugovora ili već kod koga?

Meni je prijedlog da mu damo ključeve od kuće više ličio na to da on misli trgovati sa našom nekretninom, pa nas tek kad dobije nedostajući novac nas isplatiti. Da li mu od datog novca nakon ovoga nešto pripada ukoliko ne ispoštuje ni novi rok?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Napravite izmjenu ugovora kojim preduzavate rok za isplatu do datuma za koji ste se dogovorili.

 

Pravno se nalazite ni na nebu ni na zemlji. (Nitko ne zna je li ugovor raskinut ili nije.) Cim plati, kuca je njegova i moze dobiti kljuceve. Ako je hoce ranije, dogovorite se o najmu (mada to nikada nije pametna ideja).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovo sto pricate nije tocno.

 

zakon je sasvim jasan, ako netko nije u roku ispunio svoju obvezu onda pozivom da u naknadnom razumnom roku duznik ispuni ugovor pod prijetnjom raskida taj se ugovor raskida istekom tog roka osim ako ga vjerovnik odrzi na snazi.

sasvim je jasno da kupac nije ispunio obvezu po predugovoru pa stoga prodavatelj nakon sto mu da taj naknadni rok moze raskinuti predugovor, zadrzati kaparu i traziti da se iseli ako je vec u stanu, a ima pravo i na naknadu stete preko kapare, ako je imao.

ostatak novca je duzan vratiti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na savjet odvjenika koji je sastavljao predugovor o kupovini kuće nije se išlo na kaparu, (10% od tražene vrijednosti) zbog toga jer je kupac izjavio da sukladno sigurnosti o ispoštovanju roka konačne isplate i sigurnosti kupovine daje prodavatelju 17.000 eura, a istekom travnja /30./ pri sklapanju kupoprodajnog ugovora će dati još 33.000 eura. Koncem travnja je zamolio kupac da se rok isplate pomjeri do 15. svibnja ali i da mu ispostavimo ključeve kako bi mogao izvoditi neke radove na kući.

Nismo mu dali ključeve, nismo odlazili kod odvjetnika da u pismenoj formi produžimo rok predugovora. Čekamo 15. svibanj.

Ukoliko ne ispoštuje ovaj rok tada bi smo radili na raskidu predugovora. Da li mi njemu imamo obavezu vratiti sav primljen novac? S obzirom na čekanje, odnosno njegovo odugovlačenje i kalkulisanje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dodatak-kupac je sada trazio vlasnicki list i sve dokumente vezane za kucu. Trazio je i izjavu ovjerenu kod biljeznika da smo primili novac i da navedemo da jos treba da nam doda novac do ukupne cijene. I sve radi dobijanja kredita kod banke. Pominjao je kupoprodajni ugovor koji nece biti ovjeren kod biljeznika dok mu ne bude odobren kredit. I da mu to sve treba radi dopune dokumentacije za banku. Kada bude kredit odobren i kada mu budu sredstva uplacena na ziro racun ovjericemo ugovor i biti cemo isplaceni. Sto mislite o svemu skupa. Da li da mu vjerujemo da ce zaista kupiti tu kucu ili hoce da obezbedi povrat datog novca? Pa makar i sudskim putem jer smo mu mi saopstili da smo dobijen novac od njega ulozili u kupnju stana.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

ovdje se vise vi pitate sto hocete nego kupac. ukoliko vam novac treba, onda gledajte da - nadjete novog kupca. To znaci da ugovor jednostrano raskidate, posto kupac nije izvrsio svoje obveze. To sto gospon ne zna kako da izganja kredit je njegov problem a ne vas.

 

Vas jedini problem je naci novog kupca i isplatiti prvog kupca jer zadrzati 1/3 vrijednosti ugovora kao kaparu je malo previse. (Ako ste novac stvarno utrosili.)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo morate biti jasniji, iz Vaših podataka se nezna dali ste sklopili predugovor ili kupoprodajni ugovor.Isto tako tako spominjete visinu kapare od 10%, ali i već isplaćenu 1/3 cjene, što je važno za razjasniti.Jer u slučaju da ste primili tih 10% na ime kapare, te ako Vam je nakon predaje kapare a time i sklapanja ugovora, isplaćena 1/3 cjene, Vi ste time primili djelomično ispunjenje obveze Važeg dužnika(kupca), te nemožete zadržati kaparu nego samo zahtjevati ispunjenje preostale obveze kupca(dužnika) i naknadu štete zbog zakašnjenja.čl.305,st.1 ZOO

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija