Jump to content

zajednički prostor u stamb. zgradi


anonimno

Preporučene objave

Kao trgovačko društvo nalazimo se u zajedničkim prostorijama stambene zgrade od 1991. godine i useljenjem smo te "zajedničke prostorije" pretvorili u "poslovni prostor" uz suglasnost većine stanara, uz odgovarajući ugovor o podstanarstvu i uz sve potrebne dozvole za obavljanje svoje djelatnosti.

Da li po Zakonu o stvarnim pravima (NN 91-96.), čl.372, imamo pravo uknjižbe vlasništva nad tim prostorijama, budući da zakon kaže: "Tko je do stupanja na snagu ovog zakona, ......, o svom trošku proveo prenamjenu zajedničkih prostorija u zgradi u društvenom vlasništvu u stan ili drugu samostalnu prostoriju, stekao je time na temelju i u okviru toga odobrenja pravo vlasništva prenamijenjenih prostorija kao posebnoga dijela nekretnine,..........."

Ako smo 1996. god. mogli postati vlasnici tih prostorija, kako to da su nas Upravitelji uvjeravali da se taj zakon ne primjenjuje na naš slučaj, i što sa svom onom stanarinom koju plaćamo suvlasnicima, tj. nekadašnjem Kućnom savjetu možda nepotrebno već 11 zadnjih godina?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nismo ništa gradili. Uselili smo u već uređeni prostor i tom prilikom bivšem podstanaru platili preko računa uređenje prostora: tapison, elektroinstalacije, farbanje zidova, dakle još je on proveo prenamjenu prostora. O svemu imamo uredan zapisnik sačinjen od strane Kućnog savjeta.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da pojasnim malo. Nikakva građevinska dozvola ne postoji niti se nije mogla tražiti, jer ništa nije nadograđeno. Radi se o 150 m2 prizemnog zajedničkog prostora koji je prilikom izgradnje zgrade prije 30-ak god. zamišljen kao "društveni prostor". Kućni savjet ga je dao u najam jedoj firmi koja ga je uredila: oličila zidove, sredila elektroinstalacije i postavila tepison na pod. Međutim, nikad nisu uselili, već su sporazumno raskinuli ugovor s Kućnim savjetom, a Kućni savjet s nama sklopio ugovor o najmu zajedničkog prostora. Uvjet te firme da oslobodi prostor je bio da im mi platimo unutrašnje uređenje, što smo mi i učinili.

Sad se postavlja pitanje: tko je proveo prenamjenu zajedničkog prostora u poslovni: Kućni savjet, prijašnji podstanar ili mi koji smo platili preuređenje što znači da smo o svom trošku proveli prenamjenu u poslovni prostor?

Napominjem da nam sadašnji Upravitelj obračunava "naknadu za korištenje zajedničkog prostora" te kaže da je taj prostor stanarima "zajednički", a nama "poslovni". Kako je to uopće moguće? Imamo li mi pravo to uknjižiti kao svoje vlasništvo ili i dalje da plaćamo najamninu? Svojevremeno smo htjeli i otkupiti taj prostor, ali nismo znali kome se treba obratiti i rečeno nam je da se treba složiti 100 % stanara.

Tako do dana današnjeg plaćamo "obračun najamnine za zajednički prostor" po ugovoru koji je sklopljen na temelju "Zakona o poslovnim prostorima."

Čini mi se da ima previše nedorečenoga, a budući da su stanari počeli samovoljno, bez ikakvog prethodnog dogovora s nama određivati visinu zakupnine, a bez uvida u kvalitetu postojećeg prostora i njegovu tržišnu vrijednost, dolazim na ideju da prestanemo plaćati najamninu pa da se ova dilema riješi. Ako je prostor naš-neka se uknjiži, ako nije i ne može biti- razgovarat ćemo o visini najamnine.

Može li mi netko pomoći, da ne stvaram nepotrebne troškove sebi i stanarima s kojima smo u dobrim odnosima već punih 16 godina?

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija