Jump to content

Pravo na nužni dio i kako ga izbjeći


anonimno

Preporučene objave

Živim s majkom u stanu koji je ona darovnim ugovorom poklonila meni, no pošto još imam i sestru pretpostavljam da ona ima pravo na nužni dio. Može li se ta mogućnost izbjeći i kako? Po nekim starijim postovima sam vidio da ima mogućnost potpisivanja ugovora o doživotnom zbrinjavanju, no kako bi se te reflektiralo na moju situaciju, tj. bi li nakon toga ponovno morao gruntovno upisivati stan na svoje ime što sam već učinio temeljem darovnog ugovora.

 

Također, da li svoju obavezu iz ugovora o doživotnom zbrinjavanju mogu ispuniti naknadnom kupnjom manjeg stana majci?

 

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ovako, ugovorom o doživotnom uzdržavanju vi stječete pravo upisa u zemljišne knjige toga stana tek smrću vaše majke,do tada se ne možete upisati.

zato ugovorom o dosmrtnom uzdržavanju vi odmah stječete pravo upisa u zem. knjige uz obvezu da svoju majku uzdržavate i to ovisi kaj u tom ugovoru piše-kaj trebate raditit da ispunjavate te uvjete iz ugovora.

Inače, vaša sestra ima pravo na nužni dio uvijek,osim ako bi se dokazalo da je vrijeđala vaši majku i ponašala se na način čime je se može isključiti iz nasljednog dijela-npr. pravomoćna kaznena presuda. ali to je teško dokazati.

stoga,sklopite ugovor o dosmrtnom uzdržavanju i tada možete vašu sestru isključiti iz nužnog dijela s time da ona može pokušati pobijati taj ugovor-na njoj je da dokaže da ju niste uzdržavali. zato čim prije sklopite ugovor da se zaštitite da ste majku to duži period njegovali i ostalo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija