Jump to content

brisanje društvenog vlasništva ?


anonimno

Preporučene objave

U vlasničkom listu nije nitko naveden kao nositelja prava korištenja, dok je u posjedovnom listu naveden moj prethodnik i kao takav stoji više od 20 god.

Možda važna napomena, zemljište nije kultivirano niti obrađivano.

Prethodnik (pokojnik) nije nikada tražio povrat zemljišta nakon nacionalizacije, jer je smatrao da će se to vratiti automatikom. U strahu sam jer u mi neki, navodno upućeni rekli, da ako se promaše rokovu, kao što je slučaj ovdje, da pomoći baš i nema.

Svaka informacija i iskustvo mi je dragocjeno.

 

p.s. molio bih malo pojašnjenje termina nositelj prava korištenja

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U zemljišnim knjigama prije nacionalizacije bio je upisan prethodnik mog prethodnika. Odnosno osoba (baka) od koje je on naslijedio zemlju, kao što sam ja od njega.

 

Slijed „vlasnika nije upitan, samo se uplela nacionalizacija 61 god. Nije podnesen zahtjev za denacionalizaciju, niti je dobivena nadoknada za oduzeto zemljište. Samo u zemljišnim knjigama stoji društveno vlasništvo.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Rokovi za traženje povrata imovine su prošli, ali vas ništa ne košta dići tužbu na utvrđenje vlasništva.

Sudska praksa kaže da ne postoje zapreke za vođenje sudskog i upravnog postupka istovremeno oko prava vlasništva na istom zemljištu koje je bilo oduzeto (moje mišljenje: totalno glupo, jer su moguće različite meritorne odluke). Ukoliko nitko ne koristi to zemljište niti je privedeno svrsi, a tuženik RH ili jed. lok. samouprave, ovisno je li 1991. bilo unutar građevinskog zemljišta, ne budu stavili prigovor sudske nenadležnosti, a sam sud se toga ne sjeti, možda i uspijete ishoditi presudu.

Inače, vodi se dosta sudskih postupaka oko utvrđenja vlasništva na nekretninama koje su bile oduzete, bez obzira je li se istovremeno provodi i upravi postupak, odnosno provodi li se uopće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija