Jump to content

stavljanje u povoljniji položaj-kazneno djelo?


anonimno

Preporučene objave

bok

 

da li mi netko može reći da li bi se situacija u kojoj uprava jedne državne tvrtke svojoj službenom, pismenom odlukom jasno favorizira ( su smislu dodjeljivanja poslova !) dio članova jedne strukovne organizacije prema ostalim jasno navodeći da je osnova takvog favoriziranja citiram "osobno povjerenje članova Uprave" prema tim "odabranima"(koji naravno nisu djelatnici te tvrtke!) mogla podvesti pod neko i pod koje kazneno djelo...?

 

meni se čini da ne...

 

ima drugih mišljenja?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uh, ovdje je teško dokazati da se radi o kaznenom djelu. Iznimno ako su poslovi dodjeljivani suprotno Zakonu o javnoj nabavi i Uredbi o nabavi roba i poslova male vrijednosti (ovako nekako se zove), onda bi se moglo govoriti o tome (npr. netko drugi dao bolju - jeftiniju ponudu).

 

Tu bi se možda moglo raditi o kaznenom djelu zlouporabe položaja i ovlasti, ali i još ponekom kaznenom djelu, ali sve je to maglovito bez jasnije situacije i detaljnijeg objašnjenja

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

recimo da si ti (možda i jesi) odvjetnik...

 

recimo da sam ja (možda i jesam) predsjednik uprave državne tvrtke...

 

odvjetnika ima u RH, ne znam koliko, tisuće...

 

ja u svojoj službenoj odluci odlučim da će državna firma kojoj sam načelu davati poslove samo onim odvjetnicima u koje ja i drugi članovi uprave imaju osobno povjerenje ( ne navedem kako se to osobno povjerenje stječe), bez obzira dali se radi o tisuću ili milion kuna honorara...

 

osim toga ja propišem, mimo neke Tarife odvjetničke ili bilo čega, kolika će biti nagrada po predmetu...

 

eto...

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opet kažem da ovisi o vrijednosti usloga koje odvjetnik ili neka druga osoba pruža. Zakon o javnoj nabavi jasno definira proceduru nabavki robe i usluga.

Odvjetničke usluge su nesumnjivo usluge kao i svake druge. Problem je taj što odvjetnici imaju definiranu tarifu i stoga su teoretski svi u istom položaju. Naravno ima tu mogućnosti za ugovarannje manje ili više postotka za uspjeh, ali da ne idem udugo....

S drugim osobama je druga stvar. Naime ako bi neka državna pravna osoba dala nekom da odradi konzultantske usluge, a vrijednost je npr. 400 000 kuna (ukupno u jednoj godini), procedura je zakonom jasno definirana i svako postupanje izvan te proceudre s ciljem da se nekom pribavi imovinska korist (ili da se drugog ošteti) je kazneno djelo. E sada treba dokazati da se baš išlo u tom smjeru.

Kako je gospodarski kriminal vrlo kompliciran i u praksi ga se teško dokazati (zbog kompliciranosti, needuciranosti, sklonosti priklanjanja moćnima, nerazumijevanju problema....), o uspjehu eventualne priujave je teško govoriti.

Ali!!! Da bi se vi fino riješili dileme, prijavite anonimno sve policiji ili državnom odvjetništvu pa nek oni izuzmu svu dokumentaciju, saslušaju aktere i odluče da li je to kazneno djelo ili ne. Ništa vas ne košta

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija