Jump to content

Molim malo strpljenja i pooomooć


tonina

Preporučene objave

Znam da je na ovu temu ispisano vec stotine postova...ali kako surfam s internet caffea, ne stignem sve procitati...lijepo molim malo strpljenja nekog voljnog da mi pojasni slijedeće:

 

Na koji način doći do vojne mirovine? Možda po članku 6.a.? radi se o satniku, dragovoljcu, u HV neprekidno od 01.09.1991. i sada još uvijek. Djelatni od 01.10.1992. , 5 godina pripadnik gardijske brigade, ostalo vrijeme djelatni sastav HV. Nema civilnog staža. Bolestan (neuroze, depresije visoki tlak, anemija) , ali bez kontinuiteta liječenja. Nema zivaca traziti PTSP, a nije ni podnio zahtjev za HRVI. Ne može više podnijeti taj sustav. Molim za savjet i pomoć, jer on treba pomoć, snage i volje da nešto učini sam - nema, a ni ne može više ovako. Kakvu bi mirovinu eventualno mogao ostvariti i koliko bi ona iznosila? Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da bi netko ostvario pravo na mirovinu mora biti zadovoljen jedan od uvjeta: starost/staž, opća nesposobnost ili profesionalna nesposobnost. Za opću ili profesionalnu nesposobnost je potrebna invalidnost.

 

Obzirom da imenovani nije podnio zahtjev za ocjenu invalidnosti u roku, za dobivanje hrvi nema osnove. Osim ako ministrica i ne održi ono o čemu je pričala, da će odobriti dodatne rokove za prijavu ptsp negdje u devetom mjesecu.

 

Nažalost naš sustav ne prepoznaje one koji ne žele priznati ili ne znaju da su bolesni, bar u ovom dijelu - ptsp, pa je bez kontinuirane liječničke dokumentacije nemoguće išta ostvariti. Zbog toga bolje prolaze oni koji i nisu baš tako bolesni ali imaju živaca ganjati doktore, nalaze i održavati kontinuitet.

 

Ne znam u kojim ste odnosima s imenovanim, ali mislim da je razgovor u trenucima lucidnosti najbolje rješenje. Dakle, čovjek mora shvatiti da je skomiran i zapitati se što će biti s njim za 5 ili 10 godina ako se ne počne liječiti. Onda lijepo kod liječnika pa održavati prepisanu terapiju. Kad mu bude bolje, u što ne sumnjam, i sam će uvidjeti koliko mu to koristi pa ako i ne ostvari pravo na mirovinu, bit će mu lakše.

 

Ima zahebanih ljudi koji neće priznati bolest i srame je se, znam to jer sam i sam bio takav. Mojima je trebalo jako puno živaca i vremena da me natjeraju kod doktora prvi put. Sad je bolje, popijem svoju svakodnevnu dozu i guram nekako.

 

Dakle, liječenje, kontinuitet i pratiti hoće li se odobriti novi rokovi za prijavu ptsp.

 

A u slučaju da imenovani ima još neke bolesti ili probleme koje niste naveli, najbolje je otići svom liječniku i porazgovarati s njim o mogućnosti odlaska u mirovinu jer, na kraju krajeva, on radi i prijedlog za mirovinu pa će najbolje znati stanje.

 

U svakom slučaju, sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Sve gore navedeno je točno,osim da bez rvi nema mirovine.

Ja sam po čl.11.ostvario prof.mirovinu bez statusa rvi -to nam omgučuje "novi kosoričin"zakon o pravima HB

Trebate dobro razmislit što želite,te popričat sa dr.opće prakse i otvoriti bolovanje po pitanju PTSP-a-43.1

 

Ja sam nakon 15-ak mjeseci bolovanja i prolaska kroz razne komisije ostvario prof mirovinu,a vaša bi bila(mada je nezahvalno prognozirat)cca oko 4000kn bez rvi-a.

Oboružati se strpljenjem i u boj za svoja prava i naravno dugotrajno liječenje .što sam uvijeren da će dati i konkretnih rezultata.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prvenstveno pomoć i razumjevanje okoline uz liječenje kod psihijatra. Istovremeno na bolovanje i sam sebi odgovoriti vidi li se u sustavu kao što je HV ( posao, karijera, novac,...) i odlučiti van iz njega ili ostati. U slučaju odgovora van iz njega (iako ne znam njegove godine) i ako misli da ne može ništa drugo raditi najbolje je rješenje mirovina.Profesionalna ili zbog opća nesposobnosti, nije bitno, bitno je da što prije počne čuvati svoje zdravlje! U najgorem slučaju (u slučaju da HZMO vještaci kažu da bolest nije u svezi rata) mirovinska osnovica će mu se određivati kao djelatnoj vojnoj osobi ( prosječni bod od 1998 pa do 2007).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija