Jump to content

Strani državljani


anonimno

Preporučene objave

Poštovani,

 

molim Vas za malu pomoć, radi se o slijedećem: moj otac (hrvatsko državljanstvo) i njegov prijatelj (bosansko državljanstvo) kupili su kuću na moru. Nakon njihove smrti nasljedio sam dio kuće od moga oca, a drugi dio nasljedio je sin od očevog prijatelja koji je državljanin Austrije, a u sumljivim okolnostima je dobio i HR državljanstvo (inače rodio se u BIH i imao bosansko državljanstvo do prije rata, a oženio za Austrijanku) Kuća je etažirana na tako da je u prizemlju jedna prostorija moja a druga njegova, kroz njegovu prostoriju prolaz je na kat 1. koji je njegoj, te na kat 2. koji je moj. Mene zanima slijedeće:

1. Da li on svoj dio, koji je uknjižen na njega može prodati bilo kome bez moje suglasnosti?

2. Ako može prodati svoj dio bez moje suglasnosti, da li ga može prodati stranom državljaninu (nema naše državljanstvo)?

Naime isit taj vlasnik jednog dijela, već je jedanputa prodao svoj dio stranom državljaninu X za cca 10.000,00 EUR, ali ništa se nije prepisalo na novog kupca, time se nije ni platio porez. A sada taj strani drž. X prodaje opet nekom stranom XY, te po drugi puta taj XY neće moći uknjižiti vlasništvo na svoje ime i neće platiti porez.

3. Da li postoji način da sve to osporimo i na koji naćin?

 

Unaprijed hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

1. Ako je kuca vec etazirana, onda se vi brinete o necemu sto nije vase. (Bas kao sto nije vas problem necije drzavljanstvo ili necije bracno stanje.)

 

2. Strano drzavljanstvo nije prepreka da se raspolaze imovinom u vlasnistvu. S druge strane, kada stranci kupuju imovinu, ukoliko su iz zemlje sa kojom Hrvatska nema potpisan protokol koji regulira ovu oblast, moraju traziti odobrenje za kupovinu nekretnina. Oni tehnicki prvo sklapaju predugovor, te na osnovu tog predugovora traze od relevantnog ministrarstva odobrenje da im se dozvoli da budu vlasnici imovine. Jednom kad im se izda odobrenje da mogu biti vlasnici, sastavljaju ugovor sa stvarnim vlasnikom i mogu se upisati kao vlasnici, i tek nakon upisanog vlasnistva, placaju porez. Do sada su se odobrenja strancima izdavala vrlo sporo, tako da nije ni cudo da su nekretnine preprodavane bez upisa vlasnistva i placanja poreza. U medjuvremenu, stvari su se znacajno ubrzale, tako da ce stranci biti u mogucnosti da brze uknjize imovinu i plate porez.

 

3. Cinjenica da ste vlasnik druge polovine etazirane kuce vam ne daje nikakva prava nad drugom polovicom etazirane kuce.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija