Jump to content

pravo dosjeloscu na gradski stan


anonimno

Preporučene objave

Moji pokojni roditelji su bili nosioci stanarskog prava u gradskom stanu od 1985. U meduvremenu su ponudili da taj stan otkupe, sto je bilo odbijeno. Umrli su, ali stan je ostao, s tim da nitko osim njih nije nikad bio prijavljen na tu adresu. Bila je kao student prijavljena moja kcerka, ali cini mi se da je to vrijedilo samo 6 mj. Imam li ja ikakvih prava dosjeloscu (nisam vlasnik nikakve nekretnine) na taj gradski stan. Uredno placam stanarinu i sve racune, jer se bojim da ga grad ne uzme, a istovremeno se bojim uzeti podstanara, jer na osnovu cega da mu danas-sutra otkazem stan.?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Načelno, za stjecanje prava vlasništva dosjelošću potrebno je da nekretninu koristite kao "svoju". Međutim, izgleda da je Vi uopće ne koristite već netko drugi (kćerka, podstanar).

 

I plaćate stanarinu. Naknadu za korištenje tuđeg stana, što znači da i želite koristiti tuđi stan te da na takvo vlasničko stanje pristajete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja ne zivim u tom stanu, vec s muzem u drugom gde smo oboje prijavljeni. Kcerka je tamo , uredno placa pricuvu i racune samo sto ne moze biti tamo prijavljena, jer su moji roditelji, kao nosioci stanarskog prava i jedini prijavljeni na taj stan odavno umrli. Mi nemamo namjeru predati ga gradu tek tako, a ni traziti od njih neki postupak dok se dobro ne posavjetujemo s nekim strucnjakom, jer ce ga grad sigurno dati nekom drugom, kako to vec kod nas ide...Socijalni slucajevi i sl....

Znaci, zanima me, mogu li ja, kao kcerka svojih roditelja koji su tamo zivjeli i bili prijavljeni od 1985.(ponavljam, ja nemam nikakvu nekretninu na sebe)

traziti neko stanarsko pravo, pravo dosjeloscu ili nesto slicno?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Budite u stanu i nemojte ništa poduzimat prvi. Vrijeme je na vašoj strani. To je sve igra živaca koja može potrajati puno godina.

Grad vas vjerojatno neće potjerati na ulicu nego, ako mu bude trebao taj stan će vam ponuditi neki drugi pod ugovorom na određeno vrijeme uz plačanje najamnine. Naravno, taj se ugovor može produživati, a najamnina će otprilike iznosi 15 kn/m2.

Ako budete imali sreće, možda nekako dobijete status zaštićenog najmoprimca, a onda je najam oko 1,5 kn/m2......

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Imam susjede u istoj situaciji!Četvero ih je u jednosobnom stanu u neboderu od 16.katova!Žive tamo već 30.godina i obišli su već sve moguće institucije ne bili dobili pravo otkupa!Rekli su im da ne može,nikako, i da mogu biti sretni da su socijalni slučaj i da ih nitko kao takve neće otjerati jer su gradski stanovi i predviđeni za takve slučajeve!Oni zbog toga čiste stubište i liftove u neboderu,a uredno već sve te godine plaćaju sve režije!Boje se da ih ne otjeraju!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je,mislim,stan u vlasništvu grada.I čula sam da se takvi stanovi dodjeljuju kojekakvim diplomatima,političarima,pjevačima,glumcima i sl...na korištenje!Najrjeđe sirotinji!Znam za slučajeve nekih naših poznatih osoba koje su na taj način dobile stan na korištenje pa se sada ne daju van iz njih!Mislim da ovaj vaš slučaj nije fer jer trebali su vam omogućiti da ga otkupite!Stanove u vlasništvu poduzeća se masovno otkupljivalo(i mi smo tako otkupljivali i još nismo isplatili do kraja).Provjerite,ali mislim da sam i ja nešto čula da se više ne može otkupljivati!Moji susjedi su odbijeni od svih strana,a isto se radi o stanu u vlasništvu grada!Mislim da se gradske stanove nikad i nije moglo otkupiti!Tako bar moji susjedi kažu!Da se bar pojavi pravi vlasnik vaše zgrade i traži povrat nacionaliziranog!Možda bi on pristao na otkup?Ali to su već tlapnje!I ko zna koliko bi on tražio za stan i da li bi ga uopće prodavao?!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znaci li to da je najbolje sutjeti , dalje koristiti stan i placati ga kao i dosad? Ne zelim se dirati u gradsko stambeni sektor, jer bi ga sigurno dodijelili nekom drugom. Samo jos kad bi netko znao da mi odgovori na jos jedno pitanje, a to je *kako da se moja kcerka koja je u tom stanu prijavi na tu adresu, postoji li uopce ta mogucnost*: Hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pitanje je dal je taj stan nakon 2. svj. rata bio konfisciran ili nacionaliziran ili nešto treće. Nacionalizirani stanovi na kojima je postojalo stanarsko pravo su se mogli otkupiti, a ako nisu otkupljeni onda nosioci stanarskog prava postaju zaštićeni najmoprimci. Konfiscirani stanovi se vračaju prijašnjim vlasnicima, a stanari postaju zaštićeni najmoprimci i imaju pravo prvokupa i to po istim uvjetima kao i oni koji su bili u nacionaliziranim stanovima. Ako je konfisciran idealan dio stana,. onda se on ne vrača prijašnjim vlasnicima, nego postaje vlasništvo jedinice lokalne uprave, a sa stanarima opet isto.....

 

Bez nekakvog ugovora, vlasničkog lista ili nekog drugog papira nitko se ne može službeno prijaviti da živi u tom stanu.

 

Predlažem da vam susjedi napišu neke izjave u kojima piše da ste u posjedu tog stana toliko i toliko i da ih ovjere kod bilježnika. Kad tad će vam te izjave zatrebat.

 

E da, postoji jedna dobra fora, a to je da vam se kčerka prijavi da živi kod nekog susjeda u toj istoj zgradi, pa će joj u osobnoj pisat ta adresa...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma,ja bih se na vašem mjestu ipak raspitala kod odvjetnika ili sl.Jeste li sigurni da stan pripada gradu jer me čudi da se već netko od stanara nije pobunio?!Kod nas te ljude stalno dave i iskorištavaju!Znate kakvih ljudi sve ima?!Ja sam vam ovdje navela slučaj za koji ja znam,ali vi se ipak raspitajte kod nekoga ko se kuži u to,a nema vlastitih interesa!Možda vaš slučaj nije isti i možda postoji kakva "rupa" u zakonu?!Što se tiče prijave prebivališta,ne znam!Možda netko drugi zna?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetima, no izgleda da ce biti najbolje posavjetovati se s nekim advokatom. Sa stanarima bi bilo tesko izvesti bilo sto, jer je najvise onih kojima bi takav stan pripao puno prije nego nama. Mislim na socijalni status stanara , jer je to stara dvorisna zgrada i vidi se, bez uvrede ikome, da su im to od grada dodijeljeni stanovi. Ali ja im svejedno ne bih to prepustila tek tako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija