Jump to content

Dizanje novca opunomocenika sa knjizice umrlog protiv zakona?


lidijajugo

Preporučene objave

Ja ziim u Americi i kada sam bila zadnji uta u posjeti mom ocu u Novembru, on je bas preminuo za vrijeme mog boravka.

Otac je zivio u vanbracnoj zajednici godinama sa gospodjom koju je opunomocio na na neke devizne stednje a i opunomocio njezinog sina na jednu.

Gospodja je po mom misljenju ocistila sve te racune na dan smrti od mog oca ili dan ranije i prijavila na ostavinskom da su racuni izgubljeni. Ja sam unajmila odvjetnika koji je zatrazio preko javnog biljeznika da se saznaju svi racuni koje je moj otac imao, pa se onda donijelo rijesenje da se sve dijeli pola - pola izmedju njegove nevjencane supruge i mene kao kceri.

Ja letim za Hrvatsku slijedeci tijedan da zatvorim te racune i podignem sto mi je ostalo pola prema Ostavinskom rijesenju. Rekli su mi da moram se javiti u banku zajedno sa gospodjom jer se ne mogu zatvoriti racuni posto su navodno svi dokumenti i knjizice "izgubljene". Mene zanima kakva su moja prava ako se ustanovi u banci da su oni podigli sav novac na dan smrti ili dan prije dok je moj otac odveden u bolnicu? Da lij e to protiv zakona iako su oponumoceni? Meni je poznata da je bila blokada nakon smrti, ali ja smatram da ta blokada nije stigla na vrijeme i mozda vec par tijedana nakon smrti. Ja sam telefonski razgovarala sa bankovnim sluzbenicom kojoj se moram javiti i zamolila da mi izvadi sav prometna racunima do cetiri dana prije smrti.

Molom Vas, da li je protiv zakona da opunomocenici dizu novac kada je netko na samrtnoj postelji ili na dan ili dan poslije smrti? Puno se zhvaljujem na savijetu.

 

:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dok je opunomoćitelj živ, oni imaju puno pravo podizati novac, odnosno raspolagati računima kako žele. No u trenutku smrti opunomoćitelja, punomoć prestaje (ako govorimo općenito, jer postoje slučajevi kada ona traje, i dalje, no to se uglavnom odnosi na odvjetničke punomoći).

Dakle, protuzakonito je podizanje novca nakon smrti ostavitelja, jer u trenutku smrti, sva njegova imovina "postaje" ostavina.

 

Moram priznati da sam imala sličan slučaj u obitelji, ali nismo inzistirali na utvrđivanju kada je što podizano i sl. jer smo procijenili da će dokazivanje biti vrlo teško.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija