Jump to content

pregažen bicikl?!


jlenicek

Preporučene objave

Molim savjet za pravni postupak u slučaju pregaženog bicikla na pješačkoj stazi od strane automobila koji je bio parkiran također na pješačkoj stazi (pola na stazi i pola na cesti) koji prilikom kretanja je unazad krenuo i totalno uništio bicikl moga sina koji je spustio bicikl i čekao prijatelje. Gospodična je izišla i pogledala i pitala mog sina da li je sve u redu i otišla. Sve je vidio susjed i njegova supruga koji su voljni svjedočiti. Gospodična koja dolazi u posjet tek doseljenom stanaru nakon što se vratila i na moj upit je nijekala bilo kakvu mogućnost da je ona to učinila. Optužila je mog sina (8 godina) da je negdje potrgao bicikl i da je sada nju optužio kako bi dobio novi bicikl. Bicikl mog sina je i prije ovog slučaja bio novi a sada se može samo staviti na rame i nositi. Nakon pregovaranja gospodična je rekla da popravimo bicikl i da joj dostavimo račun i da je nazvala policiju da ne dolazi jer imaju oni i važnijeg posla od bicikla. Kada je suprug odnesao bicikl na servis procjenjena je šteta od 600 kn. a novi bicikl košta 680 kuna. Nazvala sam gospodičnu i to joj rekla na što se je nasmijala i rekla da će dati 300 kuna i gotovo a mi neka radimo što želimo. Ja sam rekla da je sada meni dosta i da cu ju tužiti. Savjet tražim i što učiniti. Kome se obratiti? :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Mozete protiv doticne podici privatnu tuzbu nadleznom Opcinskom sudu radi pocinjenja k.d. ostecenja tudje stvari prema cl. 222. st. 1. KZ, pa ako bude okrivljena, optuzena moze biti kaznjena novcanom kaznom do stopedeset dnevnih dohodaka ili kaznom zatvora do 6 mjeseci.

 

Takodjer, mozete traziti naknadu stete prema opcim propisima iz obveznih odnosa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ovom slučaju nema tog kaznenog djela, i nećete uspjeti kroz kazneni postupak. Teško možete dokazati da je ona prije sjedanja u auto, znala, vidjela kako se iza auta nalazi bicikl, i baš je htjela preći preko njega i oštetiti ga.

 

U građanskom postupku putem odvjetnika možete potraživati štetu, ali mislim da će to koštati više nego je procjena štete (600 kn).

 

Pokušajte se ipak nekako nagoditi s njom, jer 300 kn koliko je nudila je ipak pola...a sina naučiti da ubuduće bolje pazi na svoje stvari...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na sugestiji.

Ipak mislim da je ona trebala vidjeti bicikl, a ako ga nije vidjela ne znači da nije kriva što ga nije vidjela ili barem reći što se dogodilo, a ne optužiti djete što SJEDI NA PJEŠAČKOJ STAZI I IMA NA PJEŠAČKOJ STAZI BICIKL i to u drugom navratu, a u prvom reći da se to nije ni dogodilo i optužiti djete da je negdje drugdje uništilo bicikl, a sada traži krivca jer želi novi, jer je viđena od strane nekoliko susjeda koji su spremni i sjedočiti ako treba.U tome je poanta.

Djete zna da baš nije u redu da sjedi na pješačkoj stazi, ali to nije razlog da ga netko zbog toga pregazi jer nije njegovo da gleda?!

Kada se dogodi da zbog u nepreglednom zavoju parkiranog vozila koje oštetite da bi izbjegli sudar s kamionom kojeg ne vidite dok ne uđete u zavoj i koji se kreće sredinom ceste zbog isto tako nepropisno parkiranog vozila, budete krivi, a osoba koja je parkirala bude kažnjena samo sa 100 kn kazne za nepropisno parkiranje, onda se pitate gdje je pravda. Jer netko mora platiti, i sretni ste što ste ostali živi, a pitam se kako bi priča završila da neko u direktnom sudaru pogine ili ostane invalid. Ali to je druga priča. Recimo nekome pozli i sruši se na sred ceste. Da li je to razlog da ga vozilo može pregaziti jer zašto leži na cesti?. Kako objasniti i odgajati djete ako mu kažete da se mora agresivnim naslnicima maknuti jer nema zakona koji će ih zaštititi (ovo je uopćeno) I kako da mu objasnim da ako učini nešto loše u životu da za to će morati i odgovarati. Poruka ove priče je onda da se ponaša onako kako hoće jer mu nitko ništa ne može. Zato nam mladi danas i razmišljaju tako i tako se i ponašaju jer pustimo bonton i priče i napisanu riječ, djeca uče iz ponašanja starijih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Još jedna opaska i primjer.

U susjedstvu, neki dan, dogodilo se nešto slično. Djevojčica je ispod auta na parkiralištu uzimala loptu, a auto je krenuo i pregazio njenu ruku. Ruka je polomljena. Tko je kriv?!

Ljudski je da vozač stane vidi što se dogodilo i pristupi zabrinuto.

Nije u redu da napada roditelje kako su odgojili djete i sjedne u auto i ode.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čujte, ja sam reagirala i napisala zašto mislim da nema k.d. iz čl. 222. KZ, ali nisam ulazila u moguću ocjenu ima li ili ne i kojeg drugog k.d. iz razloga što je premalo podataka, što je jako teško ovako napamet zamišljati situaciju koja je tada bila - tko je gdje stajao, gdje se auto nalazio, koliko je bilo djece u blizini, da li ih je vidjela, na koji način je krenula i hrpu drugih stvari...

Sreća je u cijeloj priči da maleni nije nastradao, i meni je razumljivo kako se Vi kao majka osjećate...ali za podvesti nešto pod pravnu normu nebitno je da li je ona prvo rekla ovo ili ono, da li je htjela, pa nije htjela platiti...i da se brani pred sudom, može i lagati i šutjeti, to je njeno pravo..

 

Ovaj drugi primjer koji ste naveli je ipak nešto drugo jer je nastupila ozljeda djevojčice. Tu će od strane bolnice biti proslijeđen i traumatološki list nadležnoj PP po kojemu oni moraju postupati ako nisu za događaj i ozljedu prije toga saznali na neki drugi način. Ali, opet je bitno znati hrpu toga da se vidi da li bi se radilo o k.d. i kojem..postoji nekoliko mogućnosti..od k.d. izazivanja prometne nesreće, k.d. dovođenja u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom, k.d. teške tjelesne ozljede...a ostaje još i mogućnost da ne bude niti jedno k.d.

O tome kakvih sve vozača i ljudi ima, bolje ne komentirati...i nije to slučaj samo kada su u pitanju djeca, nažalost...

Usput da kažem kako ima slučajeva da netko od roditelja ili rodbine npr. sjedne u auto, traktor i sl. i krene unatrag kako bi izašao iz dvorišta, garaže i sl. i pregazi, zakači, svoje dijete, unuka i sl. (ili prijatelja, radnog kolegu..) Takvi slučajevi se procesuiraju, nije to ništa novo, naravno ovisno o raspoloživoj dokumentaciji i dokazima...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala. Upravo mi i treba pomoc pri raspravi da ili ne obzirom da sve moje znanje o krivičnom pravu ili djelu je osjećaj s kojim sam se rodila i koji su mi roditelji usadili odgajajući me, a i ja se trudim svoju djecu odgojiti najbolje što znam.

Razumljivo je da se sve može dogoditi. Svar je pristupa. Moj cilj nije samo naplatiti štetu. Jer da sam to željela uzela bih ponuđenu svotu i gotovo. Upravo je stvar da osoba koja to učini nije spremna priznati da je to učinila već optužiti djete, je ono što u meni pobuđuje bjes i potrebu da dokažem osobi da nije u pravu i da kod njezinog ponašanja nije prihvatljiv. Prihvaćanje krivnje nakon što je rečeno da je viđena i zatim cjenkanje oko toga što i koliko za mene je vjerujte bilo ponižavajuće posebno nakon naprasno spuštene slušalice. Vjerujte da mogu svom djetetu kupiti novi bicikl i zaista se ne radi o novcu, već o prihvaćanju odgovornosti za ono što učinimo.

Mogla bih to riješiti jednostavno da gurnem npr. bicikl na njen parkirani auto i da kažem da nisam i baš me briga, pa neka tuži ona mene. Žalosno je ako samo tim putem možemo "zadovoljiti" pravdu ili se pravda zadovoljava samo u slučaju kada netko pogine, ostane invalid ili kada se oštete skupi automobili jer osiguranje mora od nekog naplatiti štetu.

Molim savjet, jer sigurno imate više znanja i teoretskog i praktičnog od mene.

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija