Jump to content

raskidanje darovnog ugovora i obveza poreza na nekretnine


moses

Preporučene objave

suprug je sa ujakom potpisao ugovor o darovanju ujakovog dijela naslijedenih obiteljskih nekretnina. uvidom u stanje tih nekretnina na katastru i obzirom na izuzetno nesredjenu situaciju u zemljisnjim knjigama, nejasne vlasnicke odnose i na cinjenicu da su sve nekretnine vec odavno iskoristene od ostalih rodjaka, te da se sve na kraju svodi na nekih 200tinjak kvadrata zemljista koje tesko da ce se ikad moci iskoristiti, suprug bi odustao od darovnog ugovora.

zapravo, nakon ocitovanja u poreznoj upravi referentica je i sama rekla da ukoliko ne zeli bezveze placati porez na nekretnine koji ipak nije mali na njihovu procjenjenu vrijednost, suprug moze raskinuti ugovor o darovanju da mu ona onda niti ne sastavlja rjesenje, jer kaze da ako mu jednom posalje rjesenje o porezu morat ce ga platiti u kratkom roku a preko suda tuzbom onda rjesavati stvar sa ujakom ili sto vec.

kako sad raskinuti taj ugovor buduci da ujak zivi u inozemstvu i zaista rijetko dodje u posjet rodnom kraju? kako se to rjesava uopce?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

jos neke napomene:

 

ugovor je potpisan i ovjeren kod javnog biljeznika, za jednog kraceg boravka ujaka u hrvatskoj.

 

suprug se nije niti pokusavao temeljem ugovora upisati kao vlasnik darovanih nekretnina jer je to naprosto nemoguce, prekomplicirana situacija i neuredno stanje, neuredni papiri i odnosi.

 

u clanku 7. ugovora stoji: Darovatelj se odrice prava pobijati ovaj Ugovor, osim zbog nezahvalnosti.

 

Suprug je obavijestio ujaka da stvar jednostavno ne funkcionira i da je najbolje raskinuti ugovor da bezveze ne placa veliki porez na nekretnine, tako da nema problema oko suglasnosti oko raskidanja ugovora. Ali, ujak ne moze samo radi toga ponovo dolaziti u hrvatsku, pa nas zanima, postoji li neka mogucnost ovjere raskidanja ili sl, putem veleposlanstva, ili nesto tako, buduci da vjerojatno treba i ujak potpisati raskid?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštom pošaljite raskid ugovora u inozemstvo. Nek ujak tamo potpiše,i ovjeri svoj potpis kod javnog bilježnika, te neka vam papire pošalje u RH.

Tada vi zatražite prijevod ovjere štambilja stranog javnog bilježnika, od ovlaštenog sudskog tumača.

Također se i vi potpišite i ovjerite svoj potpis.

 

Ovu situaciju sam vidjela u praksi. I nije bilo problema.

Imati ćete troškove za ovlašteni prijevod i nešto sitno kod bilježnika, no, svakako manje nego plaćati porez.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija