Jump to content

Prava dobrovoljnog davaoca krvi


steva

Preporučene objave

Na netu probaj pronaći Zapisnike sa sjednica Zajedničke komisije za tumačenje odredaba i praćenje primjene Kolektivnog ugovora za državne službenike i namještenike - mislim da ih možeš naći na web stranicama većine sindikata u koje se učlanjuju službenici.

Prije otprilike 1/2 godine čitao sam te zapisnike i koliko se sjećam postoji samo tumačenje čl. 27. KU u vezi početka korištenja navedenih dana, ali ne i pitanja koliko puta godišnje se navedeni dani mogu koristiti. Ako ne nađeš tumačenje koje te zanima, obrati se svom sindikalnom povjereniku kako bi predstavnik sindikata u toj Komisiji postavio pitanje koje te zanima (sidikalni "dio" navedene Komisije su predstavnici Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, Sindikata policije Hrvatske i Nezavisnog sindikata MUP-a).

S obzirom da o pitanju koje te zanima KU ništa ne govori, državna tijela tumače onako kako njima odgovara. Ukoliko Komisija da tumačenje koje je drugačije od njihova, državna tijela su dužna postupati u skladu sa tumačenjem Komisije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Krv možete dati najčešće svaka tri mjeseca što onda ispada da je to četiri puta godišnje. Imate pravo biti oslobođeni od radnih obveza onog dana (od vremena kad ste odlučili otići na zavod za transfuziologiju) i još dva dana. korištenje tih dva dana svaka tvrtka bi trebala imati definirano u KU. U praksi je sljedeća situacija, neki moraju koristiti sljeća dva dana odmah nakon davanja dok u drugoj krajnosti neki ih pretvaraju u slobodne dane pa ih koriste po nahođenju. Naravno da postoji situacija da se poslodavci pridržavaju "svojih" pravila, pa se i ono malo humanosti izgubi.

 

Uglavnom pitanja oko ddk poslodavac mora regulirati KU da bi se znali prema tome ravnati.

 

:thumbs:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija