Jump to content

suicid hrvi-a


buc

Preporučene objave

Hrvtaski branitelj ,hrvi opća nesposobnost za rad,omjer 50 u svezi rata 50 van okolnosti rata,čin vojnik.U mirovini je od 2004.godine visina mirovine oko1900 kuna.Invalidnost na ranjavanje i Ptsp 30%.

Prije nekoliko dana počinio suicid ,pokopan sa vojnim počastima.Nakon smrti utvrdilo se je da ima čin vodnika iz 1992 godine koji mu je ukazom predsjednika republike 1999 preveden u čin narednika,izdano riješenje o činu od personalne uprave morha.Na kakvu mirovinu imaju pravo njegova maloljetna dijeca i supruga?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

PRAVA NA OSNOVI GUBITKA, ZATOČENJA ILI NESTANKA ČLANA OBITELJI

1. OBITELJSKA INVALIDNINA

Članak 75.

(1) Obiteljska invalidnina je osnovno pravo na osnovi smrti člana obitelji i na temelju tog prava ostvaruju se sva ostala prava ako ovim Zakonom nije drukčije određeno.

(2) Članovi obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata imaju pravo na obiteljsku invalidninu pod uvjetima i u iznosu propisanima ovim Zakonom.

Članak 76.

(1) Pravo na obiteljsku invalidninu članovi uže obitelji mogu ostvariti pod sljedećim uvjetima:

1. udovica, odnosno udovac stječu pravo na obiteljsku invalidninu kada navrše 40 godina života, a prije navršenih 40 godina života ako su nesposobni za privređivanje,

2. djeca, posvojenici i pastorčad do navršene 15. godine života, odnosno ako su na školovanju do kraja propisanog trajanja redovitog školovanja, ali najkasnije do navršene 26. godine života, a ako su nesposobna za privređivanje, dok ta nesposobnost traje, uz uvjet da je nesposobnost nastupila prije navršene 15. godine života, odnosno za vrijeme redovitog školovanja prije navršene 26. godine života ako je školovanje prekinuto zbog služenja vojnog roka ili bolesti, pravo na obiteljsku invalidninu ove osobe mogu koristiti i za vrijeme služenja vojnog roka, odnosno trajanja bolesti do navršene 26. godine života, a nakon toga najviše još za onoliko vremena koliko su zbog služenja vojnog roka, odnosno bolesti izgubile od redovitog školovanja, ako je redovito školovanje nastavljeno prije 26. godine života,

3. djeca, posvojenici i pastorčad za vrijeme služenja vojnog roka nakon prestanka redovitog školovanja ako je služenje započelo najkasnije 12 mjeseci nakon prestanka redovitog školovanja,

4. djeca koja završe redovito trogodišnje srednjoškolsko obrazovanje, a nastave školovanje u četvrtom razredu po redovitom ili izvanrednom programu za vlastite potrebe, zadržavaju to pravo ako nisu zaposleni.

(2) Ako užu obitelj čine bračni drug s jednim članom ili više članova obitelji iz stavka 1. točke 2. ovoga članka, bračni drug ima pravo na obiteljsku invalidninu kao sukorisnik s njima, bez obzira na uvjete iz stavka 1. točke 1. ovoga članka i to dok i jedno dijete od te djece ima pravo na invalidninu.

Članak 77.

(1) Roditelji imaju pravo na obiteljsku invalidninu iako su članovi uže obitelji ostvarili to pravo.

(2) Očuh, maćeha i posvojitelj, koji su hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata od kojeg izvode pravo uzdržavali ili ih je on uzdržavao najmanje pet godina prije pogibije ili smrti, imaju također pravo na obiteljsku invalidninu iako su članovi uže obitelji ostvarili to pravo.

(3) Očuh, maćeha ili posvojitelj koji ispunjava uvjete za priznavanje prava na obiteljsku invalidninu isključuje roditelja koji nije izvršavao roditeljsku dužnost prema osobi od koje bi izvodio pravo, te mu je roditeljska skrb oduzeta odlukom suda u izvanparničnom postupku.

(4) Dok primaju obiteljsku invalidninu po odredbama iz ovoga Zakona, članovi obitelji imaju pravo na zdravstvenu zaštitu kao članovi obitelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata ako zdravstvenu zaštitu ne ostvaruju iz druge osnove.

Članak 78.

(1) Osnovica za određivanje visine iznosa obiteljske invalidnine je mjesečni iznos osobne invalidnine invalida I. skupine.

(2) Obiteljska invalidnina za jednog korisnika iza smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata iznosi 50% mjesečno od osnovice iz stavka 1. ovoga članka.

(3) Obiteljska invalidnina iza umrlog HRVI-a I.–IV. skupine koji je do smrti koristio doplatak za njegu i pomoć druge osobe za jednog korisnika iznosi 25% mjesečno od osnovice iz stavka 1. ovoga članka.

(4) Ako pravo na obiteljsku invalidninu ostvaruje više članova obitelji za svakog sukorisnika iznos obiteljske invalidnine iz stavka 2. i 3. ovoga članka povećava se za 50%.

(5) Ako pravo na obiteljsku invalidninu ostvaruju dva člana ili više članova obitelji, obiteljska invalidnina pripada sukorisnicima u jednakim dijelovima.

(6) Iznimno od odredbe stavka 2. ovoga članka roditelji smrtno stradaloga hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata koji nisu u radnom odnosu i nisu korisnici mirovine prema ovom Zakonu ili po propisima o mirovinskom osiguranju veće od 50% proračunske osnovice, imaju pravo na obiteljsku invalidninu i to:

– jedan roditelj u iznosu 70% od osnovice mjesečno,

– oba roditelja u iznosu 100% od osnovice mjesečno.

(7) Djeca, posvojenici i pastorčad smrtno stradaloga hrvat¬skog branitelja iz Domovinskog rata ostvaruju pravo na obiteljsku invalidninu i nakon završetka ili prekida redovitog školovanja, ako su nezaposlena, a najduže 12 mjeseci nakon prestanka redovitog školovanja.

Članak 79.

(1) Članovi obitelji koji ispunjavaju uvjete za ostvarivanje prava na obiteljsku invalidninu na osnovi dviju ili više osoba imaju pravo na obiteljsku invalidninu u nesmanjenom iznosu za svaku od tih osoba.

(2) Pravo na obiteljsku invalidninu imaju, uz uvjete propisane ovim Zakonom i korisnici osobne invalidnine.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mrljavac zahvaljujem na iscrpnom odgovoru.

Danas smo bili u hzzmo-u gdje su rekli da udovica mora podnijeti zahtijev za obiteljsku mirovinu i priložiti nove činjenice(čin narednik)te da če oni to uvažiti pa me zanima dali može tražiti da se mijenja uzrok ,do sada je imao 50-50%. Jel može neko dati izračun obiteljske mirovine u činu narednika .

hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

buc je napisao:

... pa me zanima dali može tražiti da se mijenja uzrok ,do sada je imao 50-50%. Jel može neko dati izračun obiteljske mirovine u činu narednika .

hvala.

Invalidska (i svaka druga) mirovina je osobno, nenasljedivo pravo. Dakle, članovi pokojnikove obitelji ne naslijeđuju njegovu invalidsku mirovinu, već - ukoliko ispunjavaju uvjete iz Zakona o mirovinskom osiguranju - ostvaruju pravo na obiteljsku mirovinu.

Članovi obitelji HB/HRVI-a, koji je počinio suicid kao posljedicu psihičke bolesti uzrokovane sudjelovanjem u obrani suvereniteta RH, imaju pravo na obiteljsku mirovinu, ali pod povoljnijim uvjetima nego jer je riječ o pok. HB/HRVI-u (u tom dijelu, a riječ je o izračunu, primjenjuju se odredbe Zakona o pravima HB, a ne spomenuti ZOMO).

Također, a to je ono što vam je Mrljavac naveo, članovi obitelji HB/HRVI-a koji je počinio suicid kao posljedicu psihičke bolesti uzrokovane sudjelovanjem u obrani suvereniteta RH, imaju pravo na obiteljsku invalidninu, dakako pod uvjetima utvrđenim ZOPHB.

Za prvi dio (obiteljska mirovina) zahtjev podnosite kod nadležnog tijela HZMO-a, a za drugi (obiteljska invalidnina) kod nadležnog Ureda državne uprave u vašoj županiji.

Jako je važno, a nadam se da su vam to objasnili u HZMO-u, da se utvrdi da je pokojnik počinio suicid kao posljedicu psihičke bolesti uzrokovane sudjelovanjem u obrani suvereniteta RH, što utvrđuju nadležne komisije.

Naime, sama činjenica da je pokojni imao priznat status HRVI-a i da je počinio suicid, neće samo po sebi dovesti do priznavanja statusa člana obitelji smrtno stradaloga HB-a i za članove obitelji povoljniji iznos obiteljske mirovine & pravo na obiteljsku invalidninu (i ostalih prava koje imaju članovi obitelji smrtno stradaloga HB, a o kojima ovdje nećemo detaljnije). Zato su vam u HZMO-u rekli da treba podnijeti zahtjev.

Također, a u skladu s onim što je već rečeno u vezi nemogućnosti nasljeđivanja pokojnikove invalidske mirovine, možete u postupku priznavanja prava na obiteljsku mirovinu priložiti i taj novi dokaz u vezi s njegovim činom. Međutim, zbog sličnih razloga (invalidska mirovina je osobno pravo, ne nasljeđuje se, za pogoršanje je potreban pregled korisnika) ne vjerujem da ćete uspjeti s traženjem promjene uzroka.

Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

MOBMS je davno donio Nacinalni program psihosocijalne i zdravstvene pomoći siudionicima i stradalnicima iz DR, u kojem, u uvodnom dijelu, stoji i slijedeće:

"Na koncu, treba spomenuti društveno posebno osjetljivu temu samoubojstava medu

hrvatskim braniteljima. Tijekom razdoblja od 1991. do danas samoubojstvo je pocinilo

ukupno 1368 hrvatskih branitelja. Prema za sada raspoloživim podacima iz Zavoda za javno

zdravstvo koji se odnose na razdoblje od 1997. do 2000. godine stopa samoubojstava medu

hrvatskim ratnim vojnim invalidima (HRVI) bila je u prosjeku dvostruko veca od stope zabilježene u opcoj populaciji. Ovaj je problem bio osobito izražen u starijim dobnim skupinama (55 do 59 godina), gdje je kod HRVI zabilježena cak do pet puta veca stopa samoubojstava nego u odgo varajucem dijelu opce populacije.

 

A kao osnovni cilj programa navodi se:

"Na operativnoj razini temeljni cilj programa je osigurati kontinuiranu psihosocijalnu i

zdravstvenu pomoc kao dio integrativne skrbi za sudionike i stradalnike rata na podrucju cijele Hrvatske, svim clanovima njihovih obitelji, te ostalim stanovnicima kojima je ona potrebna u obliku i intenzitetu primjerenom potrebama. Pritom, vrijedi naglasiti da ce se u cilju dostupnosti razliciti oblici psihosocijalne pomoci i potpore najvecim dijelom organizirati u životnoj sredini korisnika, uz mogucnost posjeta strucnih timova domu i obitelji korisnika."

 

Eto tako kaže Nacionalni program.

Uz navedeno, novi Zakon je obvezao MOBMS da u svim županijskim središtima i Gradu Zagrebu osnuje Područne jedinice MOBMS-a radi davanja stalne stručne pomoći (uz već postojeće Centre za PSP osnovane po Nacionalnom programu) HB-ima kod ostvarivanja njihovih prava.

Kako je to u stvarnosti, vi koji takvu pomoć trebate znate bolje od one "stvarnosti" koju daje statistika i službena izvješća.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija