Jump to content

Ugovor o doživotnom uzdržavanju-nesrazmjer činidbi


akord777

Preporučene objave

Molio bih cijenjene posjetitelje foruma za stručno mišljenje vezano za mogućnost pobijanja ugovora o doživotnom uzdržavanju, odnosno šansi za isto u sudskom postupku.

Naime, moj otac zaključio je pred oko 6 god. ugovor nazvan Ugovor o doživotnom uzdržavanju s mojom polusestrom iz njegovog 2.braka, kojim ugovorne strane ugovaraju da primatelj uzdržavanja daje u vlasništvo davateljici uzdržavanja jednu nekretninu veće vrijednosti odmah za života s pravom upisa vlasništva u zemlj.knjigama, predaja ostalih nekretnina odgođena je do smrti primatelja uzdržavanja, kao i svih pokretnina. Davateljica uzdržavanja obvezuje se da će primatelju uzdržavanja osigurati prehranu, kućanske poslove, bolničku i svaku drugu njegu u slučaju bolesti, materijalno ga pomagati te ga u konačnici pokopati o svom trošku.

 

Osnovni cilj i svrha ovog ugovora bio je da se mene u potpunosti isključi iz bilo kakvog nasljeđa pa i nužnog dijela. Naime, ja sam dijete iz 1.braka, s ocem nisam kontaktirao iz razloga što za mene nikada nije plaćao alimentaciju ( za što posjedujem dokumente), niti se brinuo, niti mu je bilo stalo do mene i dok sam bio dijete. Čak me jednom prilikom pokušao oteti samo da mojoj majci napakosti, za što također imam dokaze.

Obzirom da se u mom slučaju prvenstveno radi o principijelnim i emotivnim razlozima, a svjestan težine takvog ugovora, molim za savjet koliko je uputno uopće se upuštati u pobijanje istog, obzirom na troškove.

Moje je razmišljanje da ga treba pokušati pobijati iz razloga što, obzirom da je od zaključenja ugovora do smrti oca prošlo malo vremena ( 6 god) postoji nesrazmjer u davanjima i primanjima, pa postoji mogućnost da taj ugovor postane u jednom dijelu ugovor o darovanju zbog nesrazmjera u davanjima. Ovo sve pod uvjetom da moja sestra dokaže da je uopće što dala i napravila, obzirom da mom ocu nikakvo uzdržavanje nije bilo potrebno zbog imovnog stanja, a brigu o njemu nije vodila jer živi u Australiji. Jedino što je iz ugovora ispunila bilo je da ga je sahranila i platila pogreb.

Smatram, također, da je takav ugovor ništav i iz razloga što je nemoralan, obzirom da je zaključen isključivo u cilju izigravanja zakonitog nasljednika.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ćete tužiti, tada ste vi u položaju onoga koji dokazuje, dakle morate dokazati da sest5ra nije ispunjavala ugovor. To što je ona bila u Austriji neka nikakve veze jer moglo se dogoditi da je vaša polusestra nekoga plaćala i angažirala da se brine o pokojnom ocu (donosi mu hranu, sprema stan...). Nadalje, možda mu je slala novce i financijski ga pomagala.

Nadalje, ovo što spominjete "nerazmjer davanja" jer je otac umro nakon 6 godina od sastavljanja ugovora je također teško dokazati. Naime, znam konkretan slučaj sudske prakse kada je primatelj uzdržavanja umro svega 5 mjeseci nakon sklapanja ugovora i ugovor je svejedno bio valjan. Radi se o tome da je to vrsta tzv "aleatornog ugovora" - laički rečeno- ugovor u kojem je lutrija koliko će poživiti primatelj uzdržavanja (1 mjesec ili 20 godina...). Doduše, istina je da se u praksi često sastavlja kad se nekog nasljednika želi eliminirati. POsavjetujte se s odvjetnikom jer Vas ne želim obeshrabrivati, možda ima još kakvih činjenica na temelju kojih možete pobiti ugovor, teško je reći unaprijed. sretno

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Glede aleatornosti ugovora, zaniljiv je primjer jednog kolege s anglosaksonskog pravnog podrucja koji je sklopio ugovor o dozivotnom uzdrzavanju s jednom bakom kojoj je tada vec bilo blizu 80. Radilo se o nekoj nekretnini na superatraktivnoj lokaciji... Baka je dozivjela 90 i neku, a kolega je dusu ispustio davno prije nje, u svojoj 50 i nekoj...

Pokoj mu dusi!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema klauzule aleatornosti u ugovoru, ali ima nešto bitno a to je da postoji supruga pok.oca kojoj je davateljica uzdržavanja ( moja polusestra) ugovorom ovjerenim kod bilježnika i upisanim u zem.knjige dala doživotno pravo korištenja jednog stana u kući, a po smrti oca ju izbacila iz kuće, te je po meni ona ključni svjedok da moja polusestra nije ispunjavala obveze iz ugovora, kao mogući razlog za poništenje ugovora.

Osim toga molio bih odgovor na pitanje da li kao razlog pobijanja tog ugovora može biti činjenica da je otac izjavljivao da će učiniti sve da ne dobijem ni nužni dio, što mogu dokazati svjedocima, kao razlog ništavosti ugovora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija