Jump to content

pitanje


jado

Preporučene objave

Sve možete napraviti putem svog liječnika opće prakse koji mora znati koju medicinsku dokumentaciju morate (svi nalazi od specijalista, psihijatrije itd. odnosno svu liječničku dokumentaciju te liječnički karton koji Vaš izabrani liječnik mora potpisati) preslikati i preslike predati u HZMO. Nakon 2-3 mjeseca dobijete poziv za vještačenje o radnoj sposobnosti i nakon toga (ako vještak utvrdi radnu nesposobnost) za 3-4-5 mjeseci slijedi mirovina, a iznos mirovine će biti ovisno o vremenu koje ste proveli u ratu, bolesti i statusu HRVI i dragovoljca i kontinuitetu liječenja te činu priznat će Vam se ratni (vojni) dio mirovine odnosno prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja koji je povoljniji od dijela mirovine izvan rata, odnosno prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.

 

Možete se posavjetovati i sa pravnikom u mirovinskom koji će Vas uputiti gdje i na koji šalter predati dokumentaciju ili na "urudžbeni šalter".

 

Postupak se pokreće podnošenjem zahtjeva nadležnoj područnoj službi HZMO-a.

 

Nadležna je područna služba HZMO-a na području na kojem je osoba koja podnosi zahtjev osigurana; ako je podnositelj zahtjeva izvan radnog odnosa, a od posljednjeg osiguranja je proteklo više od 12 mjeseci, nadležna je područna služba na području koje je prebivalište osobe koja podnosi zahtjev. Ako je prebivalište podnositelja zahtjeva u inozemstvu, nadležna je područna služba na čijem je području bilo posljednje osiguranje.

 

Pri podnošenju zahtjeva, potrebno je priložiti:

 

- tiskanicu 1-IN (Izvješće s nalazom i mišljenjem liječnika)

 

- tiskanicu 2-IN (Opći podaci o osiguraniku s opisom poslova koje obavlja) – popunjava ga poslodavac ako je osiguranik u radnom odnosu

 

- radnu knjižicu – ako je osiguranik izvan radnog odnosa

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija