Jump to content

bracna stecevina


taurus_79

Preporučene objave

zena i ja razisli smo se prije par mejseci. niko jos nije pokrenuo zahtjev za razvod braka. medjutim, za vrijeme trajanja braka majka mi je darovnicom prepisala zemlju. sad ja zelim prodati dio zemlje kako bi dobio kapital potreban za izgradnju kuce.

pretpostavljam da darovnica ne ulazi u bracnu stecevinu, a sto je s novcima od prodaje i sa izgradjenom kucom? na papiru smo jos u braku ali nismo u vezi i zivimo odvojeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

imala bih u ovom kontekstu jedno potpitanje. slučaj supružnika koji godinu dana ne žive zajedno, pokrenuli su brakorazvodni postupak, ali brak još nije formalno razvrgnut. je li točno da se pri eventualnom sporu oko podjele imovine utvrđuje (ili dokazuje) da tih zadnjih godinu dana nije postojala bračna zajednica pa imovina koju je jedan od supružnika stekao u tom periodu ne podliježe podjeli?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U toku bračne zajednice kupio sam stan (1985.god.), a cijenu osnovnog ugovora platilo je moje poduzeće odlukom radničkog savjeta iz fonda za st. izgradnju, kao nagradu za izuzetno uspješno poslovanje, posebno meni kao direktoru.

Kako su cijene do konačne izgradnje i useljenja u stan rasle, trebao sam platiti razliku u povečanju cijene (oko trećine ugovornog iznosa).To sam otplatio iz moje ušteđevine od deviznih dnevnica. Zanima me dali je bračna stečevina i to št0 mi je poduzeće darovalo, plativši osnovni ugovor kao nagradu, i dio koji sam ja platio iz moje devizne štednje.

Napominjem da se u ovom postupku radi po odredbama zakona prije posljednjeg zakona o obit. odnosima.Postupak je u tijeku 15.god. Za dokaz sada posjedujem samo uplate poduzeća u moje ime.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poduzeće je platilo u vaše ime a da li negdje piše osnov uplate, darovanje...ne znam da li se nagrada isto računa kao zarada od redivnog rada, ali onda se računa i po staraom zakonu gdje je važno tko je koliko pridonosio, pa će tu od velike važnosti biti i tumačenje suda... teško je unaprijed govoriti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija