Jump to content

sizifov posao- to je moj pravosudni


fast

Preporučene objave

dobro sad službeno objavljujem da sam pukla. ne mogu više upamtiti ništa!

 

očito da još nisam usvojila sistem učenja ili što, ja ne znam kako to stići i naučiti i znati! :-o

 

ne kuzim ni što znači kad netko kaže nauči samo najosnovnije (sad radim ztd i ne mogu razlučit što je najosnovnije) sve mi se čini bitno i kao potencijalna pitanja.

 

ne znam kako da radim po pitanjima dok bar jednom ne pročitam zakon. opet ne vidim smisla da zakon čitam više puta jer ništa ne pamtim.

:panika:

 

kad ću uspjet ponovit ja ne znam, a potvrdila sam si da ne znam beknut na većinu pitanja! sad je od početka učenja prošlo već dobrih mjesec i pol dana, skoro dva, ja nisam jos sve ni presla prvi put (čitaj : trgovačko i uprava)

 

ispričavam se svim kolegama zbog ovog svog paničnog ispada, ne znam gdje bih se iskukala i najradije bih se izvrištala..ali ne smijem.

 

pa odakle mi više snage? a ni rješenje nisam dobila!

 

luda sam definitivno, dođe mi da :mase2: , zaboravim na struku i :hekla:

 

ne ovaj moj pravosudni ne mogu nazvati nikako drugačije nego SIZIFOV POSAO, i mislim da je i sizif uspio više od mene do sada..

 

ma, no comments, :glavomozid:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Alo, alo,

 

Ne treba tući glavom u zid, jer da vrijedi, svi bi tukli......

 

Svi koji spremaju ili su spremali pravosudni ispit, bili su u istoh situaciji, da ništa ne znaju, odnosno da misle da ništa ne znaju i da nikada neće znati.

 

Međutim, mozak je jedan specifičan organ koji djeluje kad treba, ali ga treba vježbati.

 

Kad pristupite na ispit ni sami nećete biti svjesni koliko je vaš mozak naučio....zato samo hrabro naprijed i nemojte odgađati zakazani termin.

 

Puno sreče, bit je ne odustati

 

LP

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

drži se ja sam do 15 minuta prije ispita bio uvjeren da nemam pojma i čak sam pomišljao da odustanem da se ne sramotim pred ljudima...tek u holu kada se pretresaju zadnja tricky pitanja ustvari skužiš da znaš odgovore, mozak se upali, adrenalin proradi i nakon četiri sata pališ bateriju na mobitelu javljajući sretnu vijest znanima i neznanima :bananko:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Lijepi su i utješni odgovori kolega koji su položili, al ... barem u mom slučaju, pretpostavljam da su oni i učili! Ja većinu dana provedem za knjigom pokušavajući čitati... ali ne ide! I to kaj veliš Fast - ne kužim na koju foru bi mi trebalo sjesti!

Znam se uhvatiti da pročitam po 10-ak strana a nemam pojma kaj sam pročitala!!!!! grrrrrrrrrrr

No ipak, ne treba (još) gubiti nadu - imamo još barem četri tjedna! :-) Neću niti spominjati da za toliko vremena jedva da sam na faxu uspjela spremiti ustavno, a kamoli da ću uspijeti pravosudni! :-(

Never the less - kaj mi se najgore može dogoditi - da spušim 1400 kn! Pih! Pa za tu lovu nemreš ni tjedana dana pošteno na godišnji :-P

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Fast,

 

evo nekoliko savjeta od mene, ako će ti to pomoći

 

Dakle, mislim da su svi bili u fazi u kojoj si ti sada, koliko sam čula od starijih kolega-ništa ne znam i ne znam kako ću i to...

 

:-)

 

Ali razmisli malo ovako...

ne znam gdje radiš, ali pravosudni bi u pravilu bio zadnje što moraš učiti i što ti stvarno može pomoći da zbrišeš sa radnog mjesta na kojem ti nije dobro ili da postaneš faca na radnom mjestu na kojem ti je dobro. Sve ostalo možeš i ne moraš učiti (postdiplomski i te fore...). Poslije pravosudnog plaća raste (u pravilu) i da li sam spomenula to je zadnje što moraš učiti. Zadnje. :-D

 

Nadalje, što se tiče samog učenja, riješi se hrpe papirusina koje imaš ispred sebe i sve što možeš smanji si na skripte, riješi se nepotrebnih zakona (tipa pomorski zakonik-ako dobijem Sučevića i pita me što je brodar-j... ga, neće me valjda rušiti zbog tog jednog pitanja na koje neću znati odgovor). Ja sam na svu sreću imala sestru koja je položila pravosudni prošle jeseni pa mi je sve skratila od te silne literature i objasnila mi što je bitno. Pokušaj s nekim od kolega tko je položio??

 

Moja preporuka je da se ipak držiš pitanja. Tim pitanjima je uglavnom obuhvaćeno cjelokupno gradivo, ali iapk je (meni) lakše kada imam pitanje i učim konkretan odgovor, a ne da čitam cjelinu i pitam se šta je tu sada bitno.

 

Razmišljaj. Pokušaj paniku svesti na minimum. Ja radim u odvjetništvu i kad uključim mozak (znam da nas to nitko na faksu nije učio ali probaj) i počnem kužiti šta to tamo piše-npr. kod gppa- zamisliš si malo kako je to izgledalo na sudu, šta ono pišeš kad se žališ jel ti je sudac zaje... predmet, ipak nešto ostane u glavi. Moja preporuka je kombinacija glupog bubanja napamet kao pjesmicu (npr. razlozi za izuzeće suca) i razmišljanje kod stvari koje ne možeš bubati napamet.

 

Mislim da je bolje dva tri puta preći sve pa makar i ofrlje (ponavljanje je majka znanja, al stvarno), nego jednom detaljno.

Zadnja dva tri tjedna očekujem da će mozak naglo proraditi, da će se učenje produžiti na 15 sati dnevno i da ću biti luda. ali mislim da je to vrijeme kada zapravo sve sjeda u glavu i kada finiširaš sva ta prečitavanja i posložiš ih u glavi.

 

I posljednje, ali ne manje važno. Jesi probala Lecitone, ginko, ginseng i ostale fore? Ako nisi, odi kod tete u ljekarnu, ona će ti sve objasniti. Od pomoći je, definitivno. ;-)

 

Ne znam jesam ti pomogla, ja inače ne ####m baš tuđe savjete, ali smanji paniku, nadaj se najboljemu i na kraju krajeva pa šta i da padnem??? Za sebe učim, za sebe se trudim. Pa neće mi nitko otkinut glavu ako padnem. Razmisli i o mogućnosti pada, prihvati to i dobro. Ići ćemo opet. Pa nek nam to bude najgore što će nam se dogoditi u životu.

 

I btw. Kad će ta rješenja? Jel netko nešto zna??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Shiloh, spominjala si ljekarne... Po prirodi sam dosta cinična i u principu ne vjerujem u te stvari, ali je činjenica da ne znam što bi sa mnom i mojim pravosudnim bilo da nije bilo tableta Deep thought, proizvođač Kal. Preporučila mi ih je jedna odvjetnica koja ih je isto koristila za vrijeme učenja. Pakiranje ima 60 kom -jedna dnevno, 180 kn. Sadrže nekakav niacin, a meni su se pokazale odlične za koncentraciju. Fast, probaj! Sve je dozvoljeno u postizanju cilja- stisak ruke članova komisije na kraju dana D.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma jasno, tu smo svi hoćemo da prođete

 

Vjerujte na riječ učenje je najgore...Izolacija, lude misli, sanjanje članaka, razloga za pritvor, obvezna obrana, sve ćete to znati kada bude trebalo. Komisija nisu monstrumi i vide tremu ali i neznanje

Ako radite žestoko i pošteno prolaz je siguran..Nemojte varati sebe i odgodite zajebanciju to je tajna prolaza na pravosudnom+vaš osobni ispitivač /cica (ako je moguće)

Shiloh drago mi je da prepoznaš alfu

:cager:

 

Sretno!!!a onda :cuger:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hajde, draga fast, hajde...

 

To je normalno...

 

Sjetim se svog pravosudnog i zahvaljujem Bogu da sam u to vrijeme imala kraj sebe dva muskarca koji su razumjeli sto prolazim.

 

Jedan je bio moj tadasnji decko, odvjetnik i on je pricao price s posla da me nasmije jer sam bila zatvorena po cijeli dan, spavanje 4 sata, jelo ukupno oko sat i pol, sve ostalo ucenje bez prestanka. I izgledalo mi je da nikad necu izaci iz sobe, a pogotovo ne normalna i s polozenim pravosudnim... Sjecam se i dan danas kako mi je pricao o tipu koji je uletio s pistoljem u ured i prijetio mu, a on sve okrenuo meni na zaj... I ja sam se od soka od pravosudnog i sve izolacije smijala kao luda.

 

Drugi covjek je moj Mentor... On me je zvao s posla i njemu sam plakala na telefon. Njemu sam mogla u kompletu odtuliti pola sata, a onda bi on rekao: " X, pa nisam znao da je toliko grozno cuti me, pa morate plakati..." A meni je falio moj sud, meni je falilo vodjenje rasprava i ono druzenje pod pauzom... Falilo mi je crncenje i jos puuuuno toga, samo sam htjela doci nazad i gledati svoje voljene zelene spise.

 

Glede ucenja, svatko ima svoju metodu... Ja nisam ni pipnula pitanja, kao niti ikad tijekom faksa, jer sam tip koji se prvi put cuje sto zna kad odgovara. Do tada nemam pojma i znam da sam takva, pa niti ne pokusavam naci nekoga da me ispituje... Ne volim probe.

 

Najbolje sam naucila ono sto mi je moj tadasnji decko objasnio... Ni danas nisam zaboravila ugovor o gradjenju i sve primjere.

 

Osim toga, primjeri iz prakse su mi dali dovoljno samopouzdanja, naradila sam se posteno, znala sam iz dijaloga s kolegama na kavi da ne idem u krivom pravcu glede poznavanja prava.

 

SRETNO!!! Jos malo i vi ste dr. iur. (po staroj terminologiji ;-) )

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Ljudi, ja sam nova, od DANAS!Uopće ne znam da li sam kliknula na dobar reply, pa ak nisam SORRY!!Uputite me! Tražila sam definiciju Potrišačkih ugovora,koju JEDNOISTAVNO U ZOO NISAM VIDJELA(!!!!!) i naišla na ovaj forum.Našla sam definiciju, BIG HVALA!!Ima tu dosta zanimljivih stvari koji mi mogu pomoći u pripremanju ispita, jer ih pišu stvarni ljudi, a ne neki tamo napisaniu kao autori knjige, pa ti onda još nemaš pojma što je pjesnik time htio reći...

Inače, studentica sam pravnog fakulteta u Osijeku s tri ispita do kraja i...zapela na trgovačkom a čeka me i gpp!!!! Sada mi je malo lakše kada vidim da se i ljudi koji su diplomirali osjećaju kao ja, pomalo tupasto i glupo, izgibljeno jer već treći puta izlazim na isti ispit i...PADAM!! BTW, i sama planiram jednoga lijepoga dana na pravosudni (Bože, daj da dobijem pripravništvo nedugo nakon diplome!!! :-o ) pa sad čitam vaše postove... gdje završavaju naše muke??! :tikvan: Uglavnom, lijep pozdrav svima, i vi koji polažete pravosudni-POLOMITE NOGE!!!! :jupii:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav kolegici koja muku muči s Jelinićem...potpuno te razumijem i suosjećam.

Potrošački ugovori su čl.402 novog ZOO-a, odnosno to su ugovori koje fizička osoba kao kupac sklapa van svoje gospodarske ili profesionalne djelatnosti s fizičkom ili pravnom osobom kao prodavateljem u okviru njegove profesionalne ili gospodarske djelatnosti. :-D

Eto, ja odoh strebati za pravosudni.

Pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Čitam ove postove i vidim jednu stvar: svi prije ispita misle da nemaju pojma, da uzalud uče, da će pasti ko kruške i slično.

 

Tako je i meni bilo prije ispita, toliko da sam instant zamrzio inače simpatičnog supatnika za kojega mi se činilo da raspolaže s više znanja od mene...

 

a onda, upravo prije napada masivne panike ulazi ispitivač i pita prvo pitanje: mozak se čisti, adrenalin pumpa, ( zamišljam da je susret s lavom nešto slično ) i gled čuda sve ono što ste silom gurali u sebe unazad nekiliko mjeseci ( mislim znanje, jel ) izađe van, i vi znate nešto...

 

Kad vidite da je prvi ispitivač prošao OK trema nestaje i to je to...inače iako sam prošao prije godinu i danas sanjam da sam na pravosudnom, a ne znam ništa...

 

I ja sam imao stav da ću se poslije pravosudnog naliti ko koza, ali išta. Praznina i začuđenost su me pratili koji dan, dok se nisam ponovo socijalizirao i naučio na ljude...

 

Ako sam šta pomogao drago mi je zbog toga, svima želim sreću i oderite ih...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

tomacsoon je napisao:

Čitam ove postove i vidim jednu stvar: svi prije ispita misle da nemaju pojma, da uzalud uče, da će pasti ko kruške i slično.

 

Tako je i meni bilo prije ispita, toliko da sam instant zamrzio inače simpatičnog supatnika za kojega mi se činilo da raspolaže s više znanja od mene...

 

a onda, upravo prije napada masivne panike ulazi ispitivač i pita prvo pitanje: mozak se čisti, adrenalin pumpa, ( zamišljam da je susret s lavom nešto slično ) i gled čuda sve ono što ste silom gurali u sebe unazad nekiliko mjeseci ( mislim znanje, jel ) izađe van, i vi znate nešto...

 

Kad vidite da je prvi ispitivač prošao OK trema nestaje i to je to...inače iako sam prošao prije godinu i danas sanjam da sam na pravosudnom, a ne znam ništa...

 

I ja sam imao stav da ću se poslije pravosudnog naliti ko koza, ali išta. Praznina i začuđenost su me pratili koji dan, dok se nisam ponovo socijalizirao i naučio na ljude...

 

Ako sam šta pomogao drago mi je zbog toga, svima želim sreću i oderite ih...

Vrlo slično iskustvo, što je i normalno jer je gradivo ogromno, skoro pa gradivo cijelog faksa. I sami ispitivači to znaju tak da ne ispituju kao i na faksu već su puno tolerantniji, opušteniji, ne gnjave sa detaljima i nikada ne ruše na prvom pogrešnom odgovoru, pa čak niti na drugom ili trećem.

 

Ono što bi ja savjetovao kolegama koji se pripremaju da uče osnovne stvari jer to je bitno i to sa razumijevanjem, nakon što dobijete komisiju prođite pitanja koji se nalaze ovdje na legalisu od tog ispitivača, ali tada treba proći i ona trik pitanja i detalje za tog ispitivača.

 

Nikako se nemojte previše osvrtati na rasprave o pojedinim pitanjima jer ćete imati dojam da znate malo ili ništa, ova pitanja o kojima se ovdje raspravlja su na ispitu postavljena, ali nikad to nije biti ili ne biti pitanje i u pravilu se nije znao odgovor odmah već se do njega došlo uz dosta potpitanja, ako i tada.

 

Dobro je slušati ispit jer onda se stekne dojam o tome što i koliko se treba odgovoriti na pitanje. Ustvari su važni odgovori, svi pričaju o pitanjima, a mi moramo ponuditi odgovore na ispitu. Kad poslušate ispit onda vidite da oni koji odgovaraju nisu neki super pravnici koji sve kuže već ljudi koji znaju malo više od vas, a ima dosta i onih koji znaju i manje pa se nadaju da će proći.

 

Ja se zahvaljujem svih ljudima koji su postali pitanja, jako su mi puno pomogli, nažalost ja ih ne mogu postati jer ih nisam zapisivao, no svi koji trebaju neku skriptu nek mi se jave na mail pa ako imam ću im poslati.

 

Sretno i vjerujte u sebe :palac:chakotay@email.t-com.hr

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija