Jump to content

mobbing


Jethro

Preporučene objave

Bilo je ovdje više rasprava o tom terminu, a i o sudskoj praksi, pa i o samoj pravnoj prirodi i relativnoj slobodi ugovoranja rada. Ugovor o radu je individualiziran i svaka se povreda, zaštita prava ostvaruje u jedinstvenom izvansudskom odnosno sudskom postupku, ovisno o tome što je to ugovorom o radu ugovoreno.

 

Liječnik ima ugovor o radu u kojem je sa poslodavcem ugovorio vrstu i opseg poslova koje odrađuje i za to prima oređenu plaću. Ukoliko " istovarivanje kamiona" nije opisano ugovorom o radu, a izgleda da se ni ne može u ovom slučaju podvesti pod "ostale poslove prema nalogu poslodavca" tada bi sud o tome donio odluku u korist doktora, sa mogućnošću nadoknade štete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E, daj obzirom da si očito informirana o tome gdje se što vodi:

 

1) navedi Zakon i članak Zakona gdje se "e mobbing vodi kao psihičko maltretiranje na radnom mjestu"

 

2) probaj barem okvirno u par rečenica sastaviti tužbeni zahtjev radnika koji je "psihički maltretiran" i odluku suda po tako postavljenom tužbenom zahtjevu

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Daj malo čitaj pa ćeš biti bolje informiran/a! Prvi je mobbing opisaoo psiholog Heinz Leyman.definirao ga je kao psihološki teror na radnom mjestu,odnosi se na neprijateljsku i neetičnu komunikaciju,koja je sustavno usmjerena od strane jednog ili više pojedinaca prema uglavnom,jednom pojedincu,koji je zbog mobbinga gurnut u poziciju u kojoj je bespomoćan ili u nemogućnosti obraniti se te držan u njoj pomoću stalnih mobbilizirajućih aktivnosti. Dakle kako bi ti opisao/la mobbing?

Nisam pravnik,ali zar ne postoji zakon koji te štiti od takve vrste maltretiranja?Ako toliko znate zašto mu vi ne pomognete umjesto da "solite pamet"! :tikvan:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tzv. mobbing, ono što veliš da si negdje pročitala, čula za to, vidjela na televiziji, izuzetno je teško, zapravo gotovo i nemoguće utužiti.

 

Prva stvar je ta kako takvo maltretiranje, urediti Zakonom, kako postaviti tužbeni zahtjev, kako to dokazati i na kraju što se u konačnici u eventualnom sporu dobiva?

 

Jedno je trabunjanje po pravnim portalima, a drugo je nešto tužiti i dobiti spor, prema važećem Zakonu o radu.

 

Sama pravna priroda ugovora o radu, obveze koje proizlazi iz tih ugovora, odredbe koje uređuju pitanja otkaza bilo s čije strane, na neki način kozumiraju pitanje mobbinga, jer zamisli d.O.o. sa jednim vlasnikom i recimo pet zaposlenih radnika, jedan tuži direktora odnosno firmu da ga ovaj psihički maltretira, i ajmo reći dobije spor na neku foru.

 

Kaj dalje? Rade dalje ko da ništa nije bilo? Je li nakon takve parnice moguć dalje radni odnos? Direktor se iznenada unormali? Nema više "psihičkog maltretiranja" što god to značilo?

 

A što se tiče "soljenja pameti" ne solim ja pamet njemu (postavljaču upita), već tebi, koja jadna misliš i vjeruješ da je to vrlo jednostavno pitanje koje se da rješiti odredbom nekog zakona, btw vidi gore prvi post, nek se obrati ovlaštenom odvjetniku, on je meritoran za procjenu stanja, ne mi ovdje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija