Jump to content

katastar-gruntovnica


PrEsVeTli

Preporučene objave

1972 kupljen komad zemlje i katastraski izvršeno parceliranje i u katastru je vlasnik osoba koja je to i kupila. Gruntovno nije upisivano jer se radilo o nacionaliziranom zemljištu. Osoba koja je prodala zemlju je umrla a nasljednik ej njezin sin koji je upisan kao vlasnik u gruntovnici. Kako napraviti upis u gruntovnici na vlasnika koji je upisan u katastru i pravi je vlasnik. :-?:-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

mogućnost je da sada upisani vlasnik da tabularnu ispravu podobnu za uknjižbu prava vlasništva "pravom vlasniku". ako on to nije voljan, preostaje samo parnica. ali, nije mi jasno, kako se to radilo o nacionaliziranom zemljištu ako je sada upisan sin prodavatelja, a prije njega je, očito, bio upisan sam prodavatelj?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prilikom (jedne) nacionalizacije bivsi vlasnici dobivali su pravo koristenja nacionaliziranog zemljista koje je bilo zavedeno u zemljisne knjige. Mislim da je to pravo bilo i nasljedno. Prilikom denacionalizacije takvi su uredno zavedeni "korisnici" ponovno postajali vlasnici bez posebnog postupka, samo na temelju pismenog zahtjeva ZK odjelu.

 

Kupoprodaja tako nacionaliziranog zemljista po tadasnjem zakonu nije bila moguca. To znaci da se ugovor o takvoj kupoprodaji moze pobijati jer je bio suprotan zakonu. Koliko znam, sud (Ustavni ili Vrhovni, ne sjecam se tocno a ne mogu sada traziti) je u nekim takvim postupcima zauzeo legalisticko stajaliste, tj. smatra da takvi ugovori koji su bili suprotni tadasnjim zakonima nisu bili valjani bez obzira na to sto su ti zakoni bili dvojbene pravednosti i moralnosti, odnosno sto su predstavljali legaliziranu otimacinu.

 

Iz toga nadalje slijedi na ZK vlasnik ima osnova osporavati sadasnjem posjedniku koji pretendira na vlasnistvo da je posteni posjednik, sa svim posljedicama koje iz toga proizlaze.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija