Jump to content

Kako dovesti roditelje iz inozemstva u RH


Emina

Preporučene objave

Stranac sam sa odobrenim privremenim boravkom u RH u svrhu spajanja obitelji i imam dozvolu za rad.U stalnom sam radnom odnosu. Otac mi zivi u Srbiji, i posto je majka umrla prije 15 dana, on je ostao sam.Ima 64 godine,u mirovini je. Posto ima samo nas dvije (a i sestra je udana u Hrvatskoj) zelja nam je da zivi sa nama. Ima dobru mirovinu i moze sam sebi placati zdravstveno.Kucu u Srbiji bi prodao i kupio nesto ovdje sto bi poklonio nama koji skrbimo za njega. Zanima me da li mi netko moze reci kako on moze dobiti privremeni boravak? Na zalost u policiji mi nisu znali reci nista osim da pokusam sa nekom humanitarnom svrhom.Zanima me da li netko ima slicna iskustva , da li mi mozete pomoci sta bi to bila humanitarna svrha?Da li uopce postoji nacin srediti te papire?

POsve mi je nelogicno da se on razboli, mi trebamo seliti tamo da bi se starali o njemu?

Ako neko ima rjesenje mnogo sam mu zahvalna.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Najprije kada dođe prijavite boravak do 90 dana. Neka u Srbiji prethodno podigne rodni list i uvjerenje o nekažnjavanju (pitajte u MUP-u u RH da li uvjerenje mora biti sa suda ili MUP-a jer ne znam tko u Srbiji izdaje uvjerenja različito je od države do države).

 

U tih 90 dana mora podnijeti zahtjev za privremeni boravak u humanitarne svrhe (isto kao i privremeni boravak po bilo kojoj drugoj osnovi, brak zaposlenje i sl), s tim da će vjerovatno morati u MUP-u u izjavi koju će od njega uzeti na zapisnik u upravnom postupku objasniti zašto traži privremeni u humanitarne svrhe, odnosno da ima dvije kćerke obije udane u RH, da nema drugih članova uže obitelji u Srbiji i da mu je zbog godina života i skrbi potrebna vaša pomoć kao i pomoć vaše obitelji. Do sada nikad nije bilo problema za roditelje, znali su komplicirati za daljnju rodbinu, rođake i slično jer je problem dokazivanja rodbinskih veza.

 

Obzirom da ste naveli da ima dobru mirovinu, mislim da neće trebati druga jamstva vezana uz dokazivanje sredstava za život.

 

Što se stanovanja tiče za početak morate dati izjavu (vi ili vlasnik stana) kod javnog bilježnika ili sklopiti anex ugovora o naju i staviti njega na ugovor ukoliko ste podstanari i ovjeriti kod bilježnika. Kad kupi nekretninu, ako kupi na svoje ime tada može tražiti i privremeni boravak temeljem korištenja nekretnine ( dođe vam na isto).

 

Ostalo je sve ista procedura kao i za vaš privremeni boravak.

 

Za zdravstveno osiguranje morate riješiti na HZZOu kao i za sebe.

 

Nakon što mu bude odobren boravak isto mu je kao i vama, morate paziti da najkasnije 30 dana prije isteka privremenog boravka morate podnijeti zahtjev za produženje, ako ne slijedi prekršajna prijava.

 

Po novom zakonu o strancima NN79/07 koji stupa na snagu 01.01.2008. godine nakon 5 godina neprekidnog boravka vaš otac moći će zatražiti i stalni boravak u RH, kao i vi, osim ako vi prije 31.12.2007. godine ne ispunjavate uvjete za stalni boravak po sadašnjem zakonu NN109/03 (tri godine braka i boravka u braku sa drž. RH, pet godina zaposlenja i sl.) Ukoliko ispunjavate neke od sadašnjih uvjeta tada vam sugeriram da podnesete zahtjev za stalni boravak do 31.12. 2007 kako bi se riješio po sadašnjem zakonu i da vas ne kači 5 godina boravka u RH.

 

U 99% slučajeva se status može riješiti bez problema, u onih 1% ulaze komplicirani slučajevi, tj. osobe koje su osuđivane u zemlji iz koje dolaze i u RH i slično.

 

Samo vam treba strpljenja, vremena i novaca, jer takse plaćate gdje god stignete.

 

Sretno. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija