Jump to content

katastar i gruntovna-razlika u papirima


mrcina

Preporučene objave

Poštovani,

Zamolio bih vas odgovoe na jedno pitanje ukoliko naravno znate odgovor.

Naime.kupujem zemljište i sa brojem katastarske čestice provjerio sam preko interneta stanje te čestice u gruntovni i katastru.

E sad.U katastru se za tu česticu nalaze dvoje ljudi,dok je u gruntovni sve 1/1 na ime tog čovjeka od kojeg bi kupio zemlju.

Pošto čovjeka znam indirektno i znam da nije muljatoer on je sam rekao za tu drugu osobu u katastru da mu je polubrat po ocu i da on nema nikakvav udio u tome.Postoji valjda neko rješenje.

U gruntovni pod vlastovnicom uredno piše samo ime prodavatelja i dio 1/1.

Moje pitanje je sljedeće.Dall postoji tu kakav problem?Ili mogu nesmetano to kupiti i prenjeti na sebe.

Unaprijed se zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kratko rečeno.

Gruntovnica je jedina bitna.

Katastar bilježi posjednike, koji ne moraju biti vlasnici.

Nema zapreke da sklopite ugovor sa osobom koja je jedina upisana u gruntovnici.

Ali, savjetujem vam da ipak odete u gruntovnicu, te zatražite uvid u zbirku isprava, ili povijesni izvadak da vidite slijed prijenosa vlasništva, i gdje se tu nalazi ova osoba iz katastra.

Naglašavam, vas štiti tzv. načelo povjerenja u istinitost i potpunost zemljišnih knjiga, te niste dužni provjeravati izvanknjjižno stanje.

Ali svejedno riskirajte jedan dan i idite provjeriti, kako vam u budućnosti netko ne bi na sudu dokazivao nedostatak dobre vjere, tj. činjenicu da ste znali, ili imali razloga posumnjati u prava te druge osobe.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

JEDNA INFORMACIJA GLEDE ZBIRKE ISPRAVA:postoji (a to je provjerena informacija) jedan dio dokumenata u zbirci isprava koje nisu dostupne jer ih jednostavno nema!

 

Razlog zbog kojeg je došlo do ove konfuzije je slijedeći: zemljišnoknjižni ured je tek odnedavno počeo sa informatizacijom, a stari papiri odnosno kompletna papirnata dokumentacija starijeg datuma, poglavito ona iz 19. stoljeća je u jednom razdoblju svog zemljišnoknjižnog života uništena. Bilo zbog požara, poplava ili zbog nečijeg nemara. Ne sudim nikome, niti ikoga ovim putem optužujem! ALI, REDA BITI MORA! Ako je dokument kojeg tražite u zbirci isprava ili u zemljišnim knjigama nečitak ili oštećen, napravite pismenu zamolbu naslovljenu na voditelja odjela zemljišnoknjižnog ureda mjesta stanovanja grada u kojem živite odnosno županije, dakle, zahtjev za rekonstrukcijom uloška (ako se radi o zemljišnim knjigama) ili zahtjev za rekontstrukcijom zbirke isprava pod nazivom (upišite godinu na koju se zbirka isprava odnosi i abecedno slovo).

 

Puno sreće i uspjeha!

 

ADIO! HOWG!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija