Jump to content

Zastara!


Lav

Preporučene objave

30.4.2005 g. počinio sam prekršaj (vožnja pod utjecajem alkohola).Dobio sam poziv na sud u roku sljedecih cca 3 mjeseca te na sudu izjavio da se osjecam krivim i sutkinja je odredila kaznu od 2000 kn + sudski troskovi 190kn.Kako nemam namjeru platiti takvu rigoroznu kaznu da sad ne nabrajam svoje razloge,ulozio sam žalbu na riješenje prvostupanjske presude. E sad mene zanima kako i ja znam da je zastara 2 god. od počinjenog prekršaja navedenog datuma znači zaključno je trebalo biti gotovo 30.4.2007. ove godine zasto nisam dobio na riješenju koje sam danas 3.10.2007 trebao preuzeti od poštara da je nastupila zastara?Riješenje nisam preuzeo.Znaci li to da je drugostupanjski sud donio ipak riješenje prije zastarnog roka,pa bez obzira što izbjegavam dostavu vec drugi put morati cu ipak platiti.Zar zastar nije nastupila bez obzira na pokrenut postupak?Ne znam da li sam bio jasan,ali nadam se vasoj pomoci kolege. Unaprijed zahvaljujem, Lav.

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zastara nastupa nakon 2 god od dana počinjenja prekršaja(apsolutna),tj. 1 god(relativna ako se u tih godinu dana nije pokrenuo prekršajni postupak,što ovdje nije slučaj)

Ti si vjerojatno pobrkao zastaru izvršenja koja nastupa 2 god od datuma pravomočnosti sa apsolutnom zastarom koja se nemože nikakvom radnjom suda produžiti.

Pozdrav ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ispričavam se, u pravu je alexavg. Nisam dobro čitao pa sam krivo zaključio da je postupak okončan.

 

No alexa, obama vrstama zastare (zastari progona i zastari izvršenja sankcija) svojstvene su apsolutna i relativna zastara pa ne vidim razloga zašto na jednu stranu stavljaš zastaru izvršenja, a na drugu apsolutnu zastaru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Ispričavam se na dosadi i na tome što po 100-ti put valjda pitamo jeddno te isto ali ipak molim nekog stručnajak da odgovori:

 

Skrivio sam prometnu nezgodu 01.12.2005.godine, na prekršajnom sudu priznao krivnju i prije mjesec dana dobio rješenje da sam kriv za počinjeni prekršaj. Moje pitanje je: nastupa li 01.12.2007. godine zastara i kako ona nastupa, tj. trebam li ja kome uputiti zahtjev za otpisom duga po prekršajnoj kazni ili ako mi policija pokuca na vrata s nalogom za izvršenje kazne zatvora mogu li im samo reći: "Gospodo, nastupila je zastara?"

 

Hvala na odgovoru i lijepi pozdrav svima!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Imao bih i ja jedno pitanje:

 

Prekršaj - alkohol (0,6),

uložena žalba na rješenje koje sam dobio od MUP-a,

nakon toga su došla tri poziva na sud, koje nisam preuzeo.

U medjuvremenu je prošlo dvije godine od prekršaja.

 

Što sad? Mogu li me i dalje goniti?

Je li moguće da je presuda donesena, pa da mi pokušavaju dostaviti rješenje? Kolika je zastara u takvom slučaju?

 

Hvala unaprijed...

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija