Jump to content

Ponovo 1968


Marina01

Preporučene objave

Sa novim zakonom i pravilnikom pojavili su se dodatni problemi o dokazivanju da li je kuća građena prije 1968. Naime kuća se nalazi u Sv. Jani i spada pod katastarski ured u Jastrebarskom. Prije nekih 2 mjeseca tražila sam od njih potvrdu da je kuća građena prije 1968. Oni su mi napomenuli da kuća nije ucrtana te da ne postoji snimka iz zraka za to područje. Da bi rješila problem, uputili su me vještaku koji je izradio elaborat te sam to platila 1700,00 kn. Dala sam to geodetu koji mi kaže da to više ne vrijedi kao dokaz! U novom pravilniku o katastru zemljišta (članak 43) kaže da treba priložiti dokaz, ali ne navodi što su valjani dokazi!!!

Na ovim stranicama sam pročitala da dokazi mogu biti i izjava 2 susjeda koji su bili punoljetni. Da li bi mi to priznali kao dokaz? Naime ja sam kupila tu kuću 2006, pa nemam račune od elektre ili neke druge račune tako stare.

S druge strane geodet me uputio u središnji državni ured u Zagrebu da provjerim da li oni imaju što ucrtano u kartama. To košta 500-600 kn a postoji mogućnost da ni tamo ništa ne obavim.

 

Kako da se taj problem riješi i kome da se žalim na potrošen novac za elaborat koji ne vrijedi kao dokaz?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Krenuli ste pogrešno ali mislim da se jo to može ispraviti.

1. Na Općinski sud pošaljite Zahtjev za utvrđivenje vremena gradnje predmetne nekretnine. To je izvanparnični postupak.

2. Nakon toga sudac će vas pozvati da dadete izjavu na kojoj ćete predložiti dva svjedoka koji će potvrditi istinitost navoda da je nekretnina izgrađena prije veljače 1968. Tada će sudac odrediti sudskog vještaka sa popisa suda koji će napravit to što vi već imate. Dobit ćete uplatnice za sudske troškove i uplatnicu za troškove vještaka. Nakon što to uplatite sudac će vama, svjedocima i vještaku poslati poziv na utvrđenje činjeničnog stanja na terenu.

Svi će doći tamo gdje se nalazi vaša nekretnina tj. rasprava će se voditi na terenu.

vi tada odmah izjavite u zapisnik da se odričete prava na žalbu kako biste ubrzali donošenje pravomočnosti.

I to je to.

Ne bi trebalo biti problema, jer sudu je bitan iskaz vještaka koji konstatira vrijeme gradnje temeljem načina gradnje, vrste materijala itd. koji se baš koristio u to vrijeme. Naravno, bitni su i svjedoci.

Javite ishod.

pozdrav

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moguće je da će vam sudac prihvatiti taj elaborat ako se taj vještak nalazi na popisu tog suda. To pitajte suca kad dođete na sud. Ima samo kod njih jedan problem što su uplatnica za vještaka i uplatnica sudskih troškova sastavni dio predmeta, i može biti problema ako se bude strogo gledala formalnost. To zaista ne znam.

A što se tiče odgovora na proceduru, vi ste očito pitali na pogrešnom mjestu . Meni je ovaj savjet dala pročelnica u uredu za prostrono uređenje.

Cijeli proces je trajao od dana zahtjeva 15.03.07. do 19.06.2007. kad je sve bilo pravomoćno.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija