dema objavljeno: 18. listopad 2007. Dijeli objavljeno: 18. listopad 2007. Pozdrav. Prvi puta se javljam i molim ako netko zna da mi pomogne i odgovori na slijedece.Naime uz pomoc punomci dao sam bratu pravo na raspolaganje mojim dionicama koje ne mogu prodati jos 6 mjeseci.Posto kao jamac po jednom kreditu imam nepodmirena potrazivanja prema banci...naravno ne svojom krivnjom...dovodim se u situaciju da moje dionice ppostanu predmet ovrhe po tom pitanju.Bratu sam dao dakle punomoc da moze umjesto mene raspolagati tim dionicama..prodati iste..ili ih prepisati na sebe nakon 6 mjeseci. Moje pitanje je ako mi netko moze pomoci...da li postoji kakav nacin..ili ugovor dodatni izmedu mene i brata koji bi bio moguc..da izbjegnem eventualnu ovrhu na tim dionicama u slijedecih godinu dana koliko se dionice ne mogu prodati...nesto TIPO..da mu potvrdim kod odvjetnika ili biljeznika...da sam mu duzan odredeni novac..i da su te dionice u stvari povrat duga prema njemu...ili ako netko zna..bilo sto drugo sto bih mogao napraviti da izbjegnema ovrhu...ili preduhitrim na tim dionicama. Znam da moralno mozda nije u redu..ali nasao sam se u toj situaciji jer sam jamac po kreditu koji se neuredno otplacuje..a posto mi je dohodak opterecen 1/3...ne mogu mi se naplatiti iz place...pa se naravno bojim da to ne naprave preko dionica. pozdrav i unaprijed hvala ako netko moze odgovoriti Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Utjerivaczakona odgovoreno: 18. listopad 2007. Dijeli odgovoreno: 18. listopad 2007. Pravo raspolaganja još uvijek ne znači da su u njegovom vlasništvu. Dakle banka se ne može naplatiti ovrhom nad njima. To vam je slično kao kad date punomoć nekom da vozi vaše auto. Druga je stvar ako dionice glase na njegovo ime. E onda ste u gabuli Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
dema odgovoreno: 18. listopad 2007. Autor Dijeli odgovoreno: 18. listopad 2007. Hvala na javljanju..mozda sam malo nejasno napisao...ja sam vlasnik dionica i ne mogu ih prodati 6 mjeseci...i ja sam SUDUZNIK na kreditu koji DUZNIK neuredno otplacuje..a bratu sam prepustio dionice i dao mu punomoc da sa njima moze raditi sto hoce..prodati ih..koristiti se njima..bilo sto..problem je dakle ...kako sprijeciti da se u ovih 6 mjeseci dok se one ne prodaju(jer se ne smiju 6 mj prodati)...ne postanu predmetom ovrhe.Da li bi pomoglo npr. ugovor kod javnog biljeznika u kojem bi ja naveo i potpisao da sam bratu duzan odredenu sumu novca..koju ne mogu vratiti i da mu radi toga prepustam pravo na dionicama..na taj nacin bi on prvi bio koji bi se mogao naplatiti tim dionicama...mislim da je to pravno cak i ok..samo ne znam koliko potpis kod javnog biljeznika ima vaznost o odnosu npr. prijedloga ili sudske ovrhe...koja do sada jos nije donesena..ali bi mogla biti ako se sazna za dionice.jedino sto bi u tom slucaju ugovor koji bih potpisao i prepustio pravo nad dionicama bratu...bio stariji od eventualnog sudskog rijesenja o ovrsi...sto u tom slucaju..tko bi imao prednost...brat ili ovrhovoditelj..?? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.