Jump to content

ovrha na dionicama


dema

Preporučene objave

Pozdrav.

Prvi puta se javljam i molim ako netko zna da mi pomogne i odgovori na slijedece.Naime uz pomoc punomci dao sam bratu pravo na raspolaganje mojim dionicama koje ne mogu prodati jos 6 mjeseci.Posto kao jamac po jednom kreditu imam nepodmirena potrazivanja prema banci...naravno ne svojom krivnjom...dovodim se u situaciju da moje dionice ppostanu predmet ovrhe po tom pitanju.Bratu sam dao dakle punomoc da moze umjesto mene raspolagati tim dionicama..prodati iste..ili ih prepisati na sebe nakon 6 mjeseci.

Moje pitanje je ako mi netko moze pomoci...da li postoji kakav nacin..ili ugovor dodatni izmedu mene i brata koji bi bio moguc..da izbjegnem eventualnu ovrhu na tim dionicama u slijedecih godinu dana koliko se dionice ne mogu prodati...nesto TIPO..da mu potvrdim kod odvjetnika ili biljeznika...da sam mu duzan odredeni novac..i da su te dionice u stvari povrat duga prema njemu...ili ako netko zna..bilo sto drugo sto bih mogao napraviti da izbjegnema ovrhu...ili preduhitrim na tim dionicama.

Znam da moralno mozda nije u redu..ali nasao sam se u toj situaciji jer sam jamac po kreditu koji se neuredno otplacuje..a posto mi je dohodak opterecen 1/3...ne mogu mi se naplatiti iz place...pa se naravno bojim da to ne naprave preko dionica.

pozdrav i unaprijed hvala ako netko moze odgovoriti

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na javljanju..mozda sam malo nejasno napisao...ja sam vlasnik dionica i ne mogu ih prodati 6 mjeseci...i ja sam SUDUZNIK na kreditu koji DUZNIK neuredno otplacuje..a bratu sam prepustio dionice i dao mu punomoc da sa njima moze raditi sto hoce..prodati ih..koristiti se njima..bilo sto..problem je dakle ...kako sprijeciti da se u ovih 6 mjeseci dok se one ne prodaju(jer se ne smiju 6 mj prodati)...ne postanu predmetom ovrhe.Da li bi pomoglo npr. ugovor kod javnog biljeznika u kojem bi ja naveo i potpisao da sam bratu duzan odredenu sumu novca..koju ne mogu vratiti i da mu radi toga prepustam pravo na dionicama..na taj nacin bi on prvi bio koji bi se mogao naplatiti tim dionicama...mislim da je to pravno cak i ok..samo ne znam koliko potpis kod javnog biljeznika ima vaznost o odnosu npr. prijedloga ili sudske ovrhe...koja do sada jos nije donesena..ali bi mogla biti ako se sazna za dionice.jedino sto bi u tom slucaju ugovor koji bih potpisao i prepustio pravo nad dionicama bratu...bio stariji od eventualnog sudskog rijesenja o ovrsi...sto u tom slucaju..tko bi imao prednost...brat ili ovrhovoditelj..??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija