Jump to content

Prostorni planovi


acarmihe

Preporučene objave

Poštovani, jučer sam prisustvovala Prethodnoj raspravi o Nacrtu prijedloga urbanističkog plana uređenja Crikvenica – Miramare. Živim upravo u tom području Crikvenice, posjedujem obiteljsku kuću uz samo more, zaposlena sam, ali se bavim i dodatnom djelatnošću - mali sam iznajmljivač (iznajmljujem u ljetnim mjesecima sobe i apartmane).

Prema novom prijedlogu spomenutog (detaljnog) plana područje 'Miramare' definirano je kao područje 'ugostiteljsko-turističke namjene'. Točnije, kao područje T1 (za hotele s pratećim sadržajima, trgovačke, uslužne, ugostiteljske, sportske, rekreativne i zabavne, te slične namjene). Stambene namjene su u istom, naravno, isključene.

Unutar navedenog područja trenutno je smješteno (mislim) pet hotela te više (ne znam točno – vjerojatno dvadesetak) privatnih kuća koje nisu usklađene s novom namjenom prostora (točnije, navedeno je da su 'protivne namjeni'). Predlagači plana shodno toj pretpostavci spomenuli su da se upravo te privatne kuće planski namjeravaju prenamijeniti u hotele što je mene, moram priznati, prilično neugodno iznenadilo.

Osim spomenutog, istaknut je i podatak da svi vlasnici privatnih kuća na tim područjima (čak i u slučaju da njihovo zemljište nije preizgrađeno kao što je i slučaj kod mene jer je parcela na kojoj se nalazi moja kuća ogromna) ne smiju izgraditi više niti metra stambenog (kao ni pomoćnog) prostora, tj. rekonstrukcija naših objekata moguća je samo u sadašnjim gabaritima. Povećati se gabariti prostora mogu samo ako se spomenuti objekti prenamjene u hotele!

Shodno ovakvim odlukama nije mi jasno slijedeće:

- da li se prostori ugostiteljsko-turističke namjene svode isključivo na hotele (i što u zakonu znače 'prateći sadržaji')?

- u koju skupinu/kategoriju su uvršteni iznajmljivači i njihovu objekti u kojima pružaju ugostiteljske usluge u domaćinstvu?

- da li to u perspektivi znači da se zabranjuje institucija 'malih iznajmljivača', odnosno da im se onemogućuje bilo kakvo poboljšanje kvalitete njihovog životnog i poslovnog prostora?

- ne ukida li se ovakvim detaljnim planom (čini mi se – ustavno) pravo raspolaganja vlasništvom?

Ne mogu vjerovati da mi je oduzeta mogućnost da proširim i kvalitativno bitno osuvremenim postojeće apartmane iako time ne bih premašila izgrađenost na svojoj parceli! Znači li to da, recimo, ne mogu izgraditi niti garažu na svojoj parceli ili slično?

U isto to vrijeme omogućena mi je izgradnja hotela od pet katova!!! Naravno - pod uvjetom da pristanem na adekvatnu, 'hotelsku' namjenu, da napustim akademsku karijeru, supruga natjeram na prekvalifikaciju i sl. Ili, kako što su s podsmjehom primijetili priređivači planova, dana mi je izvanredna prilika da obiteljsku popudbinu prepustim bogatim ulagačima?

Kako mi ništa od spomenutog ni najmanje ne odgovara molila bih Vas da me savjetujete mogu li i na koji način utjecati na ovakve odluke.

Srdačan pozdrav i unaprijed hvala.

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobro je da ste sudjelovali na prezentaciji prostornog plana u javnoj raspravi, a koja traje inače mjesec dana. Pa dok traje javna rasprava još imate priliku da napišete primjedbe pismeno koje Vas tište i ako imate nekakve daljnje planove vezano na zahvate u prostoru na vašoj parceli i uputite sve poglavarstvu Grada u Crikvenicu. Istovremeno tražite da Vam u roku od 30dana odgovore na vaše upite, a ako ne dobijete željene odgovore pošaljite iste primjedbe i u nadležno Ministarstvo, urbanističkoj inspekciji.

Mislim da Vam nebi trebali ukinuti vašu djelatnost, jer Vam je zgrada kategorizirana po uvjetima i zahtjevima iz Pravilnika o kategorizaciji i smještaju ugostiteljskih sadržaja -apartmani...i imate valjda nekakva stečena prava....

Savjet: Nikako nemojte prodati zemljište. ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

primjedbe na plan se daju u postupku javne a ne prethodne rasprave. odgovor nije obavezan stići u roku od 30 dana od podnošenja prijave, nego nakon utvrđivanja konačnog prijedloga plana, i grad će po zakonu svim podnositeljima primjedbi poslati odgovore koji su i sastavni dio izvješća o javnoj raspravi, odnosno dio procedure donošenja plana. planskim dokumentom nitko ne zadire u vaše ustavno pravo raspolaganja vlasništvom, jer kako ste sami rekli, uvijek možete prodati kuću. i kako sam shvatio, novim planom se ne brani vaša postojeća djelatnost nego utvrđuju uvjeti daljnje (nado)gradnje građevine što je ustavno pravo jedinice lokalne samouprave da određuje pravila ponašanja na svom prostoru. dakle, vama preostaje podnošenje primjedbe u javnoj raspravi. a što se tiče raspolaganja vlasništvom, i ja bih htio na svojoj parceli u gorskom kotaru sagraditi neboder, pa mi ne daju :(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ponajprije - hvala svima na odgovorima. drugi mi je dao nadu, a treći pobudio sumnje...

no, upravo u svezi drugog htjela bih nešto nadopuniti. nije mi cilj izgradnja nebodera, već adaptacija apartmana iza kuće. nadogradnja bi bila cca 50 m2, ne bi bitno utjecala na izgrađenost prostora (parcela je, ponavljam, vrlo velika). nije mi cilj uništiti niti izgled niti funkciju prostora, već poboljšati kvalitetu ugostiteljske usluge za goste. ono što me najviše zanima jest da li područja označena kao T1(točno piše: objekti za hotele s pratećim sadržajima, trgovačke, uslužne, ugostiteljske, sportske, rekreativne i zabavne, te slične namjene) pokriva i stambene objekte u kojima se ljudi bave dodatnom djelatnošću iznajmljivanja. odnosno, ako ne - nije li prostornim planom to moguće dodatno obuhvatiti s obzirom na činjenicu da na tom dijelu ima najmanje 15-tak privatnih kuća koje se istom bave? ne bi li se na taj način mogli ipak najbolje riješiti potrebe grada, s jedne strane, tj. želje i planovi njenih stanovnika s druge strane.

hvala

p.s. svodi li se ustavno pravo raspolaganja vlasništvom samo na pravo prodaje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da ćete nešto postići primjedbama u javnoj raspravi, ali probajte.

 

Ako primjedbe ne prođu, dogradnju apartmana zaboravite (za svoje dobro). Ali Vam nitko ne priječi da sagradite hotel u skladu planom, možda i pored postojeće kuće (vidite s arhitektima). Ne apartmane već hotel jer T1 je hotel (plus prateći sadržaj), a T2 su turistička naselja u što su uključeni i apartmanski objekti.

 

O ustavnosti nema smisla u ovom slučaju raspravljati jer tu ništa nije protuustavno. Vlasnik ne može raditi na zemlji i sa zemljom što mu padne na pamet već u skladu s planovima. Možete plakati, vikati, skakati, ali svagdje na svijetu je to tako.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija