Jump to content

Plačanje školarine za branitelje?


Ultramaratonac

Preporučene objave

Prošle sam godine upisao četvrtu godinu na Ekonomskom fakultetu u Osijeku i kao izvanredan student platio 3.000,00 kn. Od upisa te četvrte godine nisam izlazio ni na jedan ispit (bio sam na dvije operacije, tri puta hospitaliziran, sam proveo sa dvoje djece šest mjeseci). U međuvremenu sam umirovljen i dobio profesionalnu mirovinu. Fakultetu sam podnio zamolbu za nastavak studija bez plačanja. Dobio sam negativan odgovor jer se nakon 6 godina studiranja ne može dobiti upis bez plačanja. Fakultet sam upisao 2000. godine. Naveli su da mi se odobrava nastavak studija u šk. god. 07/08 uz uplatu 3.000,00 kn. Volio bi nastavit studij ali mi je trenutno problem uplata školarine jer već 10 mjeseci primam akontaciju mirovine od oko 2.000,00 kn. Zanima me da li kao dragovoljac i rvi imam pravo iz nekog fonda na plačanje troškova školarine na fakultetu. Sam fakultet je prije tri godine ukino popust za plačanje školarine koji je za branitelje iznosio 50%.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ultramaratonac je napisao:

... Zanima me da li kao dragovoljac i rvi imam pravo iz nekog fonda na plačanje troškova školarine na fakultetu.

 

Iz Fonda HB isplaćuju se stipendije HB-dragovoljcima, ali isključivo za studente redovitoga dodiplomskog studija. Pošto ste, pretpostavljam, izgubili status redovnog studenta, u vašem slučaju to ne bi išlo.

Po Pravilniku o dodjeljivanju državnih stipendija, MZOŠ dodjeljuje državne stipendije HB iz DR, djeci poginulog hrvatskog branitelja iz DR, HRVI iz Domovinskog rata i njihovoj djeca, ali opet pod uvjetom da su redoviti studenti

Zaklada HB, s druge strane, isplaćuje samo jednokratnu novčanu pomoć za one HB koji se izvanredno školuju za prvo zanimanje, doškolovanje ili prekvalifikaciju.

Također postoji niz zaklada (mislim da imate popis zaklada na web stranici zaklade.com, ili tako nekako - malo pogledajte na webu) koje stipendiraju studente, ali pri odlučivanju o stipendiji ne uzimaju kao odlučnu činjenicu da ste HB ili HRVI, već vrstu studija i uspjeh na studiju.

Možda netko drugi zna nešto više o ovome pa vam da povoljniji odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija