Jump to content

dokazivanje očinstva i alimentacija


backspace

Preporučene objave

za 2 mjeseca ću postat mama.zanima me kad se beba rodi kako ide postupak priznavanja djeteta?ja i otac djeteta smo trenutno u lošijim odnosima,ali stvari idu nabolje.da li sud,ako dodje do njega i određivanja alimentacije traži obvezno dokazivanje očinstva bez obzira što ga otac želi priznat i bez njega?I kako to ide kod matičara?objasnite mi to malo bolje sa pravne strane

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zdravstvena ustanova prijavi rođenje djeteta. za upis djeteta rođenog izvan braka u maticu rođenu, vi ste kao majka duzni priloziti svoj rodni list ili izvadak iz matice rođenih i dokaz o hrv drzavljanstvu. maticar upisuje i knjigu drzavljana, roditeljima se izdaje domovnica.

u roku dva mjeseca određujete osobno ime.

 

prema obz-u djetetova je majka žena koja ga je rodila, a ocem se smatra majčin muž, ako je dijete rođeno za vrijeme trajanja braka ili tijekom tristo dana od dana prestanka braka.

ako se materinstvo i očinstvo ne mogu utvrditi na tajnačin, materinstvo i očinstvo utvrđuje se priznanjem roditelja ili sudskom odlukom.

mogu se priznati na zapisnik maticaru, czss, sudu ili oporucno, ali je za upis priznanja očinstva potreban je pristanak djetetove majke.

kad dobijete domovnicu i rodni list, javite se na mup da mu odredite prebivaliste i jmbg.

 

ako otac prizna dijete, to onda nema veze sa sudom. pokrece se samo postupak kojim se određuje s kim ce dijete zivjeti, a nakon toga iznos alimentacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

neka me netko ispravi.. ne sjecam se tocno (obz- druga godina prava)...

 

ako majka ne zeli da se ime djetetovog oca upise u maticu rođenih, roidni list, maticar to prijavi czss koji zove majku na razgovor, ali ona svejedno nije "duzna" reci ime oca. i nema nikakve zakonske "kazne" odnosno norme koja bi takvo sto regulirala, zar ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija