Jump to content

Milicija trenira strogoću..


fenix29

Preporučene objave

Ok. prije mnogo godina imala sam problema sa zakonom, ali nisam dužna govoriti o tome jer je prošla hrpa godina a ja sam se opametila i nastojim postati akademski građanin Lijepe neše..Pazite situaciju, policajac me sretne na puta od faxa do doma (prepozna me) zaustavi i naredi mi i zgrabi me za ruku da moram u PP jer navodno imaju obavjesti da kod sebe imam nekakva djela iz kaznenog počinjenja ili sl. Ja se protivim tome ali me vodi na silu i gura. Po dolasku u PP neki sa više čvaraka na ramenima mi se prijeti u facu i omalovažava me da kakva sam, da sam štraca i sl. da on može u meni ubit Boga i da je on tu glavni...blebetanje jednog nepismenog idiota, a dok ja njima persiram oni se meni obračaju.. :-x , Užas. Pa dokle će oni mene tako maltretirati a nemaju nikakvih osnova za to. Skinuli su me do gola u nekoj odvratnoj prostoriji i pretresli, gledali mi u index, privatne stvari, mobitel i sl. Pustili su me..

Zar ću čitav život imati takve incidente?

Unaprijed hvala :-o

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mogu se tako ponašati sve dok im se to dopušta i dok se nitko ne buni.

Evo ovako, brzinski sam iskopao neke stvari:

 

ZAKON O POLICIJI

 

Članak 19.

U primjeni policijskih ovlasti policijski službenik je dužan postupati čovječno i poštivati dostojanstvo, ugled i čast svake osobe te druga temeljna prava i slobode čovjeka.

 

Članak 21.

Primjena policijske ovlasti mora biti razmjerna potrebi zbog koje se poduzima.

 

Primjena policijske ovlasti ne smije izazvati veće štetne posljedice od onih koje bi nastupile da policijska ovlast nije primijenjena.

 

Između više policijskih ovlasti, primijenit će se ona kojom se s najmanje štetnih posljedica i u najkraćem vremenu postiže njen cilj.

 

Dovođenje

Članak 32.

Osobu se smije dovesti na temelju pisanog naloga izdanog od suda.

 

U smislu stavka 1. ovoga članka, osobe se smiju dovesti u prostorije Ministarstva, drugog nadležnog tijela državne uprave ili do mjesta određenog nalogom.

 

Članak 33.

Bez pisanog naloga smije se dovesti osobu:

1. za koju treba utvrditi identitet,

2. za kojom je raspisana potraga.

 

Uporaba sredstava prisile

 

Članak 54.

Sredstva prisile smiju biti uporabljena radi zaštite života ljudi, svladavanja otpora, sprječavanja bijega ili odbijanja napada, ako mjere upozorenja i zapovijedi ne jamče uspjeh.

 

Policijski službenik uvijek će uporabiti najblaže sredstvo prisile koje jamči uspjeh.

 

Osoba protiv koje su ispunjeni uvjeti za uporabu sredstava prisile neće se upozoriti ukoliko bi isticanje upozorenja dovelo u pitanje izvršenje službene radnje.

 

 

Članak 6.

Kada fizička ili pravna osoba podnese prijavu protiv policijskog službenika ili ustrojstvene jedinice, smatrajući da su joj nezakonitom ili nepravilnom radnjom policijskog službenika povrijeđena njena prava, obaveza je izvijestiti podnositelja prijave o utvrđenom činjeničnom stanju i poduzetim mjerama u roku od 30 dana od dana prijama prijave.

 

 

PRAVILNIK

O NAČINU POLICIJSKOG POSTUPANJA

 

Članak 2.

Policijski službenik dužan je u obavljanju policijskih poslova ophoditi se uljudno prema građanima.

 

Policijski službenik dužan je prije primjene policijske ovlasti predstaviti se na propisani način i priopćiti razloge primjene policijske ovlasti.

 

 

Dakle, ja bih rekao da ne mogu građane samo tako kupiti sa ulice, a pogotovo se ne mogu, tj. ne smiju ponašati na način kako ste vi naveli.

 

A možemo i dalje:

KZ

Protupravno oduzimanje slobode

Članak 124.

(1) Tko drugoga protupravno zatvori, drži zatvorena ili mu na drugi način oduzme ili ograniči slobodu kretanja,

kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do jedne godine.

(2) Ako kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka počini službena osoba u obavljanju službe ili javne ovlasti,

kaznit će se kaznom zatvora od tri mjeseca do pet godina.

 

Zlostavljanje u obavljanju službe ili javne ovlasti

Članak 127.

(1) Službena osoba koja u obavljanju službe ili javne ovlasti drugoga zlostavi, uvrijedi ili uopće prema njemu postupa na način kojim se vrijeđa ljudsko dostojanstvo,

kaznit će se kaznom zatvora do tri mjeseca do tri godine.

 

Zanimljivo.

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije sporno da su policijski djelatnici prekršili zakon. Problem je kako to spriječiti da rade i dalje, jer svi znamo da je policija sklona zlouporabama i namještanju činjenica kada se krene u napad na nju.

Nije problem samo uvijek u policiji, već je često problem i u građanima koji se prema policiji odnose kao prema smeću pa se policija iskaljuje na kome može, a ne prema ono kome treba.

 

svaki građanin se prvo treba pobrinuti da je sve u skladu sa zakonom, a onda tražiti pravdu gdje god stigne.

 

Slučaj gore navedene studentice je zapravo pozitivna stvar za društvo. Ona je očito potpuno rehabilitirana. Policija to ne shvaća pa prema njoj postupak kao prema najvećem kriminalcu. U takvim situacijama treba zadržati hladnu glavu i na miran način (pa bar pokušati) pokazati da ona osona otprije neije više osoba koja sjedi u policiji sada.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

hvala puno, ovo ću isprintati i nositi sa sobom. Napominjem nisam bila bezobrazna prema njima samo sam tražila pismeni nalog te da obavijestim odvjetnika jer uistinu nisu imali ama baš nikakve dokaze, što je najbolje nisu ni pitali šta traže. Ispalo je kao da nemaju pametnijeg posla. A da ne govorim o vokabularu....užas!! :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije problem samo uvijek u policiji, već je često problem i u građanima koji se prema policiji odnose kao prema smeću pa se policija iskaljuje na kome može, a ne prema ono kome treba.

 

Isto tako nije problem ni u muzevima, prema kojima se sef na poslu odnosi kao prema smecu, pa se ovi doma iskaljuju na kome mogu.

 

Ili ja opet neshvacam :-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma vi sve gledate kroz crne sunčane pesimističke naočale. Nekada se o greškama nije smjelo govoriti a danas ako netko pogriješi leti. Ako je Kirin nešto zgriješio onda će letjeti....... A o ekocidu, nisam baš siguran, jer divlje #### su štetočine. Inače nisam lovac :-D .

 

I ovaj dio o brutalnom ubojstvu, situacija je čudna, on zadobio teške tjelesne ozljede zbog pada na rubnjak........i ako čitate sudsku praksu onda je to nešto drugo, a ne ono što navodite.

Protivnik sam nasilja i tu se radi o prekomjernoj upotrebi sile(valjda). Ali lako je meni iz tople sobe, uz kavu i kolače raspravljti šta se desilo tijekom noći, u razdoblju od 25 sekundi, na hladnoj ulici, između 4 policajca i više pijanih mladića....................

 

General nakon bitke :-x

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija